Top 2000 trekt nieuw publiek naar de kerk

Spirituele dienst in Assen eindigt met de zegen: 'Hotel California'

Een kerkdienst gevuld met 'de meest spirituele' nummers uit de Top 2000. Die vindt zondagmiddag plaats in de Opstandingskerk in Assen. Predikant Bert Altena, een van de organisatoren, legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Vanwaar deze kerkdienst?

"Het is bedoeld als laagdrempelige viering, het moet dus niet te veel een klassieke kerkdienst zijn. De liederen staan centraal, de beleving. Dat lijkt te werken. Vorig jaar deden we dit voor het eerst en er kwamen zo'n twee-, driehonderd mensen op af. Ook heel wat mensen die je normaal niet ziet. Het mag laagdrempelig zijn, het is wel een kerkdienst. Halverwege kunnen mensen een kaarsje aansteken terwijl mooie meditatieve muziek klinkt. En we sluiten af met een zegen. Dat is ook muziek, namelijk de nummer 1 van de Top 2000: 'Hotel California'. De tekst gaat erover dat je ergens je toevlucht zoekt."

Hoe bent u tot een keuze gekomen?

"Mensen konden stemmen op een speciale facebookpagina. Samen met een gelegenheidsband van Molukse muzikanten hebben we een songkeuze gemaakt."

Waaraan moet een nummer voldoen om spiritueel te zijn?

"We hebben verschillende nummers uitgekozen. Tja, of die nu zo spiritueel zijn?

"Gemeenschappelijke kenmerken kan ik zo niet noemen, daarvoor is het stemgedrag van de geïnteresseerden echt te divers. Waar we vooral naar hebben gekeken is het verhaal dat mensen hebben bij een nummer. Dat maakt een lied bijzonder."

Wat vertellen mensen zoal?

"Neem het nummer 'The Greatest Love of All' van Whitney Houston. Iemand schrijft hierover: 'God liefhebben betekent je naaste liefhebben als jezelf. Maar dan moet je wel eerst van jezelf leren houden'. Een ander nummer dat we laten horen is 'Stairway to Heaven' van Led Zeppelin. Degene die dit nummer wil, heeft er jeugdherinneringen bij van vakanties op de Waddeneilanden. Hij schrijft: 'In dit lied kom ik swingend in hemelse sferen. Led Zeppelin drijft me met dit lied in al zijn facetten tot de kern van het leven'. In de dienst vragen we hen om hierover meer te vertellen."

Wat is uw eigen spirituele favoriet?

"Ik ben enorm fan van de Rolling Stones. Dat is muziek die je doorgaans niet in de kerk verwacht. Een lied als 'Gimme Shelter' vind ik echt prachtig. Ik citeer een stukje uit de tekst: 'War is just a shot away, love is just a kiss away'. Dat gaat erover hoe je als mens de keus hebt tussen oorlog en vrede. Het stuk staat weliswaar in de Top 2000, maar het werd niet aangevraagd door kerkleden. Niet zo erg. Ik draai dit thuis wel."

Moslimlied met Kerst?

In Duitsland is discussie over het voorstel om met Kerst moslimliederen in de kerk te zingen. Politici van de progressieve partijen SPD, Groenen en Die Linke hadden dat voorgesteld als gebaar van vrede. De katholieke kerk en rechtse politici vinden het maar niks: 'Kerst is geen multiculturele hoogmis'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden