top 10

1. Stories we tell In het midden van een verhaal is er nog geen verhaal, alleen maar chaos. Sarah Polley interviewt haar vader, broers en zussen over haar vroeg gestorven moeder en diept in een fascinerende reconstructie laag na laag de 'secrets and lies' op die ze achterliet.

2. Nymphomaniac I Deel II kan het nog verpesten maar Nymphomaniac I van Lars von Trier is vreemd, geestig, rauw, ontroerend, vies, mooi, duister en toch licht, alles wat een film over seks moet zijn.

3. Inside Llewyn Davis Eindelijk een romantische film van de anti-romantische Coen brothers met een fantastische ironische soundtrack vol zelfbeklag (hang me, oh, hang me). Hoogtepunt: Justin Timberlake als een nieuwe John Denver zoet kwelend achter de gitaar, en Girls-acteur Adam Driver hoekig hummend in een achtergrondkoortje.

4. La Grande Bellezza Wonderschone muzikale film van Paolo Sorrentino over decadentie en leegte onder de rijken in Rome herinnert aan 'La dolce vita' maar ook aan musical klassieker 'Cabaret', met Toni Servillo als de elektrificerende gids die iedere scène onder spanning zet. Onvergetelijke feestscène op muziek van Rafaella Carrà.

5. La vie d'Adèle Opkomst en ondergang van een eerste liefde; van de misselijkheid bij het begin tot aan de buikpijn om het bittere einde, zo intens en rauw neergezet door Abdellatif Kechiche dat de meisjes nog dagen in je hoofd blijven rondspoken.

6. Captain Phillips Spannende actiefilm van Paul Greengrass over mensen die als katten in het nauw zijn, waarbij vier Somalische kapers stuiten op het machtige Amerikaanse marine-apparaat in vol ornaat, met daartussen Tom Hanks op zijn best als de gemangelde zeekapitein.

8. NO In dit meesterlijk vormgegeven, aangenaam onderkoelde en toch heel spannende verslag van de door reclamestrategen verzonnen NO campagne in Chili in 1988 schuwt Pablo Larraín de belangrijke politieke vragen niet: wint de partij die het lekkerste gevoel aanbiedt?

9. The bling ring Amerikaanse jongeren die toch al niet te weinig dure schoenen hebben, zetten hun zinnen op die van Paris Hilton en Lindsay Lohan. Sofia Coppola klaagt onze 'celebrity culture' aan op zijn Coppola's : het schittert, glanst, lonkt en betekent niks, maar we wiegen allemaal graag mee in de droom.

10. Frances Ha Noah Baumbachin tekent de leefwereld van de haperende twintiger met gevoelige, geestige dialogen die een lichte draai geven aan best treurige omstandigheden. Bovendien voorzien van een lekkere retro-soundtrack met David Bowie (Modern Love) en Hot Chocolate.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden