Top 10 meest gezochte misdadigers WOII

MÃœNCHEN/WENEN (ANP) - Met de 89-jarige John Demjanjuk staat maandag in München de belangrijkste nog in leven zijnde verdachte van misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht. Hieronder volgt de meest recente top-10 van verdachten van het Simon Wiesenthal Center, dat wereldwijd jacht maakt op voortvluchtigen uit WOII.

1. JOHN DEMJANJUK. Werd er in 1977 van beschuldigd 'Ivan de Verschrikkelijke' te zijn, de beruchte kampbeul uit het vernietigingskamp Treblinka. Door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Israël en in 1986 veroordeeld tot de doodstraf. Vijf jaar later alsnog vrijgesproken, omdat sprake zou zijn van persoonsverwisseling. In mei 2009 opnieuw uitgeleverd door de VS. Deze keer aan Duitsland, waar aanklagers Demjanjuk verdenken van betrokkenheid bij de moord op 27.900 joden in het vernietigingskamp Sobibor.

2. SANDOR KEPIRO. De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden vroeg vorig jaar een nieuw onderzoek aan naar deze 95-jarige Hongaar. Kepiro zou betrokken zijn geweest bij genocide op zeker tweeduizend joden en Serviërs in 1942 in het noorden van Servië. De verdachte werd in 1944 veroordeeld tot tien jaar celstraf, maar dat vonnis werd later dat jaar vernietigd nadat een fascistische regime aan de macht was gekomen in Hongarije.

3. MILIVOJ ASNER. Deze Kroaat was één van de hoofdverantwoordelijken voor de deportatie van joden en Serviërs uit Kroatië tijdens WOII. Asner verblijft sinds 2005 in Oostenrijk, dat hem weigert uit te leveren wegens zijn zwakke gezondheid.

4. SOREN KAM. Deense SS'er zou onder meer betrokken zijn geweest bij de moord in 1943 in Kopenhagen op een journalist. Kam werd in 2006 in Duitsland gearresteerd en wordt mogelijk uitgeleverd aan zijn geboorteland.

5. KLAAS CAREL FABER. Deze beruchte oorlogsmisdadiger diende in de Waffen SS en executeerde tientallen mensen, onder meer in kamp Westerbork. Hij werd net als zijn broer Pieter Johan Faber ter dood veroordeeld. De straf van Klaas Carel Faber werd echter in 1948 omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland, waar hij nog altijd in vrijheid leeft.

6. HEINRICH BOERE. Deze Nederlander, eveneens een voormalig lid van de Waffen SS, werd in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld wegens het vermoorden van landgenoten als vergelding voor acties van het verzet. Ontsnapte naar Duitsland. Staat sinds 31 oktober terecht in Aken (Duitsland).

7. KAROLY ZENTAI. Deed als 23-jarige mee aan vervolging van joden in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Vluchtte begin jaren '50 naar Australië. Er loopt op het moment een uitleveringsprocedure tegen Zentai.

8. MICHAIL GORSJKOV. Aanklagers in Estland verdenken Gorsjkov ervan dat hij voor de Gestapo heeft gewerkt. Zou medeverantwoordelijk zijn voor de dood van drieduizend mannen, vrouwen en kinderen in het joodse getto van de stad Minsk, de huidige hoofdstad van Wit-Rusland.

9. ALGIMANTAS DAILIDE. Vrijwilliger in de Saugamas, de geheime politie in Litouwen die werd gesteund door de nazi's. In 2006 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het overhandigen van gevluchte joden uit het getto van Vilnius aan de SS. Hoefde zijn straf niet uit te zitten wegens gebrekkige gezondheid.

10. HARRY MANNIL. Zou zich als politieagent ten tijde van de nazi-bezetting van Estland schuldig hebben gemaakt aan arrestaties van joden en communisten. Die werden later geëxecuteerd door de SS. Mannil woont nu in Venezuela.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden