TOP-10 JANN RUYTERS

De beste films van 2014 volgens de filmrecensenten van Trouw

JANN RUYTERS

1. Boyhood

Unieke, ontroerende film over het opgroeien van een Amerikaanse jongen in de jaren nul, vangt de eeuwigheidsmomenten in ieders jeugd, van het dromen in het gras van de zesjarige tot aan het mijmeren bij de zonsondergang van de jongvolwassene. We kijken nu wel ook naarstig uit naar het Franse 'antwoord' in de banlieue, jaren tien: 'Girlhood', komende januari in de bioscoop.

undefined

2. Ida

Regisseur Pawel Pawlikowski liet zich inspireren door Fellini en Bresson en maakte een gevoelige, tere film in prachtig stijlvol zwart-wit over de jonge stille Poolse novice Ida die in de vroege jaren zestig ontdekt dat ze Joods is en dan opnieuw moet bedenken hoe ze wil leven.

undefined

3. Nebraska

De Amerikaanse droom strandt in Nebraska in het armoedige Midden-Westen van Amerika, maar niet voor de stijfkoppige, stokoude Woody die in deze geestige road-movie bewijst dat het leven ook nog een mooie, nieuwe wending kan krijgen als je erin wordt geluisd door een loterij.

undefined

4. Leviathan

Mescherpe schets van een ladderzat, lam geslagen, corrupt, en van iedere autoriteit verstoken Rusland waarin een man zijn huis verliest aan de altijd benevelde burgemeester; fantastische absurde scènes, schitterend vitaal spel van de acteurs.

undefined

5. Maps to the Stars

Juanne Moore is specialist in het spelen van verschrikkelijke, hysterische vrouwen, maar uitgerangeerde b-film-actrice Havana Segrand spant de kroon. Laat die Oscar voor Moore nu maar eens komen.

undefined

6. Una via a Palermo

eTwvrouwen weigeren voor elkaar te wijken in een achterafstraatje in Palermo. Bumpers tegen elkaar, handen aan het stuur. Theaterregisseur Emma Dante bekritiseert de Siciliaanse hokjesgeest in een absurd, theatraal en spannend duel.

undefined

7. American Hustle

Heerlijke seventies-hustle. Mooiste filmopening van het jaar als Christian Bale, Amy Adams en Bradley Cooper richting hun tot mislukken gedoemde oplichtingsplan wiegen onder de klanken van Steely Dan's 'Dirty Work': 'I'm a fool to do you're dirty work, yeah, yeah.' Dat dus.

undefined

8. Finding Vivian Maier

storicus John Maloof vond 100.000 negatieven, 700 kleurenrolletjes, 2000 zwart/wit rolletjes bij een veiling in Chicago en ging op zoek naar de excentrieke maakster Vivian Maier, oppas en straatfotograaf. Fijne documentaire en geweldige foto's, tot februari nog te zien in het fotomuseum in Amsterdam.

undefined

9. The Reunion

nstenares en ex-pestslachtoffer Anna Odell werd niet uitgenodigd voor een middelbareschoolreünie, stelde zich voor hoe de reünie zou zijn verlopen als ze toch was gegaan en maakte daar een film over. Meeslepend en manipulatief als 'Festen' maar nu ook nog echt gebeurd.

undefined

10. Mommy

ergiek en prachtig geacteerd drama over de hypernerveuze 'mommy' en haar ongeleide projectiel van een zoon die ruziën in van dat mooie, zangerige Canadese Frans dat aan iedere woedeaanval toch iets onschuldigs geeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden