OpinieOmslag

Toon lef kabinet, en kies na deze crisis voor die ándere economie

null Beeld

Klimaatverandering, de te schrale publieke sector, die problemen kunnen meteen aangepakt worden wanneer we uit de crisis proberen te komen, stelt Maria van der Heijden voor, directeur-bestuurder van MVO Nederland. 

Ik ben trots. Op ‘onze’ Frans Timmermans, die heel Europa oproept om post-corona gelijk de overstap te maken naar de nieuwe economie. Hij spreekt zich uit en toont visie en leiderschap. Daar ­hebben we behoefte aan na zes weken crisistijd. Hoe gaan we verder? Waar worden de miljarden in geïnvesteerd die nu verdeeld worden?

Zoals Frans Timmermans vooruitblikt, daar hebben we ook in Nederland behoefte aan. Hoe gaan we de economische crisis aanpakken? Het kabinet zal een combinatie moeten maken met die andere grote crisis, die van de erbarmelijke staat van onze leefomgeving. Want het is zeer begrijpelijk dat zaken als stikstof en klimaat nu even naar de achtergrond zijn geschoven, maar de problemen zijn daarmee niet weg.

De deadline om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen, komt alleen maar dichterbij. En dan werkt de politiek ook nog toe naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De ­billion dollar question is dan ook: hoe houden we een overheid met lef in die periode?

Want als er iets is dat door steeds meer mensen erkend wordt, is dat er uit al deze ellende wel een kans ontstaat om iets moois te doen: versneld de nieuwe economie opbouwen. Een economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. En dus niet de oude, met haar mankementen en negatieve gevolgen voor mens en milieu, zo snel mogelijk herstellen.

We hebben een overheid nodig die met lef bewust kiest voor investeringen in bedrijven, processen en technieken die werken aan oplossingen die het klimaatvraagstuk adresseren. De Tweede Kamer heeft zich al geschaard achter een PvdA-motie die de ruimte biedt om bij bedrijfsspecifieke steun voorwaarden te stellen, op het gebied van toekomstige maatschappelijke betrokkenheid, behoud van werkgelegenheid, topbeloningen, bonussen en op het gebied van verduurzaming van deze bedrijven.

Zo kan er door het oplossen van het klimaatvraagstuk een nieuwe economie ontstaan. Hetzelfde kan ook de kringlooplandbouw bevorderen, de circulaire economie verder ontwikkelen en al het talent wat er is in Nederland benutten.

Verlaag de belasting op arbeid: dan kunnen er veel meer handen aan het bed

Nog een knop waar de overheid aan kan draaien: belastingen. Het is glashelder geworden welke beroepen vitaal zijn. Terecht zien we die waardering in ­applaus, spandoeken en solidaire initiatieven.

Opvallend: het zijn allemaal arbeids­intensieve beroepen. De belasting op arbeid is hoog. En daarmee de arbeidskosten. Maar daardoor zijn de salarissen te laag. Een sterke belastingverlaging op arbeid maakt meer handen aan het bed mogelijk, meer onderwijzers voor de klas en meer blauw op straat.

Tegelijkertijd zijn CO2 en stikstof in de atmosfeer en plastic in de oceanen laag belast. Maak dus de belastingen van grondstoffen en vervuiling hoger en stuur richting een schone en gezonde toekomst. Dan kan de belasting op arbeid omlaag. Terug naar de billion dollar question: hoe zorgen we ervoor dat het lef bij de overheid overeind blijft na de crisis? En dat de overheid doorpakt richting de nieuwe economie? Het antwoord bepaalt hoe Nederland er voor de komende decennia uitziet.

Als beweging van ondernemers in de nieuwe economie gaan we graag aan de slag, mits het kabinet leiderschap toont. Want als de crisis ons iets leert, is dat we het alleen samen kunnen. Of het nu een gezondheidscrisis op de korte termijn is of een klimaatcrisis die ons langzaam overvalt.

Lees ook:

De economie groen stimuleren, kunnen we het daar al over hebben?

Nu nadenken over waar de miljarden heen moeten om de economie weer op te bouwen, is geen luxe. De roep om dat geld klimaatbestendig uit te geven, klinkt al van gezaghebbende organisaties als de VN en de Wereldbank.

De EU wil af van de wegwerpmaatschappij

De Europese Commissie presenteert haar actieplan voor een circulaire economie. Dat moet ook burgers bewuster maken van hun consumptiepatronen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden