'Toon de wil tot verandering'

Journalist benadrukt dat, na grondwetswijziging, radicalere hervormingen nodig zijn

Hoopgevend, noemt Joesef Djajili het voorstel van de koning Mohammed VI om de Marokkaanse grondwet te wijzigen. Maar alleen dat is niet voldoende om Marokko de hervorming te geven die nodig is.

Djajili is hoofdredacteur van Awal, een Arabischtalig weekblad. Zijn directeur, de journalist Rasjid Nini, werd onlangs tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld in een politiek proces. Diens veroordeling was een grote schok, toch is Djajili optimistisch. "We kunnen niet meer achteruit. We kunnen niet op twee verschillende snelheden door blijven gaan: grondwettelijke hervormingen invoeren en tegelijkertijd Marokko's belangrijkste journalist vastzetten. Ik hoop dat er meer vrijheid komt, vooral wat pers betreft."

"We moeten lessen trekken uit de revoluties in de Arabisch-islamitische wereld en ervoor zorgen dat er geleidelijk veranderingen doorgevoerd worden." Djajili heeft er vertrouwen in dat die veranderingen er zullen komen, omdat er volgens hem in de kringen rond de koning voldoende mensen zijn die niet uit eigenbelang handelen, maar die het algemeen belang vooropstellen en de monarch wijze raad geven.

Helaas is dat maar een kleine groep: "We zullen niet accepteren dat dezelfde elite aan de macht blijft na de invoering van de nieuwe grondwet en de verkiezingen van dit najaar. We hebben een nieuwe elite nodig, die regeert volgens de voorschriften van de koning."

Djajili weet wel waar die nieuwe elite gezocht moet worden: onder jongeren en in het buitenland. Zelf is hij met zijn 28 jaar een jonge hoofdredacteur. Hij komt uit Khoeribga, een stadje in het binnenland van Marokko dat bekend is vanwege zijn enorme fosfaatfabriek, maar waar verder weinig te beleven valt. De meeste mensen uit Khoeribga zijn naar Italië geëmigreerd, ook Djajili's familie. Zelf wilde hij per se in Marokko blijven. Van jongsaf aan droomde hij ervan om journalist te worden.

Djajili is een uitzondering, want behalve enkele jonge technocraten uit de Franstalige families die Marokko regeren, zijn er maar weinig jongeren die een verantwoordelijke functie hebben. Djajili: "Jongeren doen op dit moment niet mee in Marokko, niet in de politiek, niet in de media, nergens. Nu er met de grondwet een belangrijke verandering op handen is, moeten we ook de deur openzetten voor jongeren. Er zijn briljante Marokkanen, die hoge functies binnen de Verenigde Naties en de Europese Unie bekleden, maar voor wie in Marokko geen plek is. We moeten hen erbij betrekken."

En er is meer nodig dan een nieuwe grondwet: "De gemiddelde Marokkaan krijgt heel moeilijk toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Als er in die sectoren geen hervormingen worden doorgevoerd, zal hij niets merken van grondwettelijke en politieke veranderingen. Deze sectoren moeten radicaal veranderd worden. De mensen moeten merken dat de wil tot verandering serieus is, zodat zij in oktober gaan stemmen. Het is nu of nooit. Dit is het moment bij uitstek voor de monarchie, voor het systeem, om een antwoord te geven op de revolutie van de jongeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden