Toon begrip voor hoogbegaafde ouderen begrip

Heel goed dat Trouw aandacht besteedt aan de problemen van hoogbegaafde ouderen (30 december). Soms lijkt het of alleen kinderen hoogbegaafd zijn en dat alleen het onderwijs met hoogbegaafden te maken krijgt. Bij Mensa, de wereldwijde vereniging voor hoogintelligente mensen met meer dan 4000 volwassen leden in Nederland, weten we daarover mee te praten.

Dat zoveel mensen lid zijn, komt mede doordat leden binnen onze vereniging zichzelf kunnen zijn. Het enige wat zij delen is een bepaald IQ (het hoogste; 2 procent van de bevolking). Verder zijn er grote verschillen qua afkomst, opleiding en leeftijd.

Helaas worden nog veel van onze leden in de buitenwereld geconfronteerd met weinig begrip voor hun specifieke problemen. Er is weinig tolerantie voor hoogbegaafdheid.

De druk om tot het grote gemiddelde te horen is groot. Herkenbaar is het verhaal in de krant over hoogbegaafde ouderen die zich in de reguliere ouderenzorg niet thuis voelen. Ze praten in het verzorgingshuis niet over hun eenzaamheid, omdat ze dan meteen het verwijt krijgen: 'Maar u gaat ook nooit naar de bingomiddag!'.

Voor hoogbegaafdheid geldt in Nederland nog steeds het ene uiterste of het andere: of hoogbegaafden moeten zich compleet aanpassen, of er moeten aparte maatregelen komen speciaal voor hen. Het zou al een enorme verbetering zijn als er gewoon naar hen geluisterd werd. Alleen al het noemen van het feit dat je hoogbegaafd bent, roept weerstand op. Waarom eigenlijk? Je mag toch ook zeggen dat je goed bent in voetbal of vioolspelen. Mensen verschillen nu eenmaal van elkaar en hebben verschillende behoeften. Met meer tolerantie zijn al een aantal verbeterslagen te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden