Tony Blair wint slag over hervorming van Labourpartij

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De leider van de Britse Labourpartij, Tony Blair, heeft een belangrijke slag gewonnen op weg naar hervorming van zijn partij. In het hol van de leeuw, op het jaarcongres van vakcentrale TUC, gingen de vakbondsbonzen akkoord met inperking van hun macht. Zelfs de militante leider van de mijnwerkersbond, Arthur Scargill, kon daar niets aan veranderen.

Donkere wolken pakten zich samen boven het hoofd van de partijleider, nadat The Guardian deze week - uitgerekend op de dag dat Blair het TUC-congres zou toespreken - de krant opende met een geheim partijdocument waarin stond dat Labour nog niet klaar was om te regeren. Het epistel met de titel 'De onvoltooide revolutie' vermeldde de strategie om de partij klaar te stomen voor Downing Street 10: minder macht aan de bonden, meer zeggenschap voor de partijleiding (Blair) om de beleidslijnen uit te zetten.

Op zich bevatte het document weinig nieuws over de door Blair gewenste koers. Het was geschreven in april, vlak voor het schrappen van clause IV, het artikel in het partijprogramma over nationalisatie, en het inperken van de vakbondsstem in beleidsbeslissingen (beide op voorstel van Blair).

Het bericht in The Guardian was evenwel koren op de molen van de tegenstanders van Blairs hervormingen, die vooral in vakbondskringen te vinden zijn. Het is zelfs waarschijnlijk dat een van hen het document liet uitlekken om het effect van de rode lap op de stier te bereiken. Tenslotte is de partij mede door de bonden opgericht en spekken die de partijkas.

Blair maakte in zijn speech weinig woorden vuil aan het document. In plaats daarvan hield hij een gepassioneerd pleidooi alles te doen om Labour aan de macht te brengen, en maakte hij de vakbondsbonzen onomwonden duidelijk dat zij een veer moeten laten. “Wij luisteren naar jullie argumenten, maar de partijtop beslist.” En Blair kreeg een staande ovatie van tweederde van de aanwezigen.

Arthur Scargill ondernam gisteren nog een poging Blair in de wielen te rijden, maar zijn motie om nationalisatie weer in het vaandel te schrijven, kreeg nauwelijks steun. Daarmee lijken de kansen voor de tegenstanders van Blairs moderniseringen verkeken om op het partijcongres volgende maand de klok weer terug te draaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden