’Tony Blair heeft zoveel meer te geven’

Met een rede vol passie, kwinkslagen, en zelfspot heeft Tony Blair zich wederom bewezen als een van ’s werelds meest begenadigde sprekers. De partij zal hem nog gaan missen.

In zijn laatste toespraak voor het Labour-jaarcongres gaf Tony Blair voor een geëmotioneerd publiek toe dat het „moeilijk was om terug te treden, maar dat het de juiste stap is voor het land en de partij”.

Tegen de middag wordt Labour één grote rij. Niemand wil de toespraak van de vertrekkende leider missen. De partij wil Blair, die nog maar anderhalf jaar geleden voor de derde achtereenvolgende keer tot premier werd verkozen, een warm onthaal geven – alsof er de laatste weken geen ruzietje was geweest. Pas na een minutenlange staande ovatie kan hij van wal steken.

Hij roept zijn partij op zich te verenigen, zegt trots te zijn op wat zij als regeringspartij de afgelopen tien jaar heeft bereikt en roept – met een blik op de slechte opiniepeilingen voor Labour – de partij op om toch vooral niet het vertrouwen in zichzelf te verliezen. „Als we hen (de Conservatieven – red.) de komende jaren niet kunnen ontmaskeren, dan hebben we in de politiek niets te zoeken”, aldus Blair die de Tory’s gebrek aan visie verwijt.

Hij prijst zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown als een „bijzondere man, zonder wie New Labour nooit was ontstaan en zonder wie de partij nooit drie achtereenvolgende verkiezingen zou hebben gewonnen. En dat is de waarheid”, benadrukt hij, terwijl hij naar de media uithaalt, die zich meer richten op ’roddels en controverse’ dan op echt beleid.

Over de flater van zijn vrouw, die de warme woorden van Brown over Blair zou hebben bestempeld als leugens, grapt de premier: „Ik hoef me tenminste geen zorgen te maken dat ze er met de buurman vandoor gaat.”

Rosemary Roomse is na afloop in tranen – ze is de enige niet. „Deze man heeft ons drie verkiezingsoverwinningen bezorgd en het land verbeterd. Ik ben enorm verdrietig dat hij gaat. Hij vertrekt omdat hij een beoordelingsfout heeft gemaakt met Irak.”

Over de twisten over het leiderschap zegt ze: „De partij heeft een visie en mensen kunnen niet met de teleurstelling omgaan dat de regering niet alles bereikt. Jongeren weten niet hoe het was onder Thatcher.” Parlementslid Patrick Hall heeft ook waterige ogen. „Hij heeft zoveel meer te geven, maar een groot leider weet wanneer het tijd is om te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden