Tony Abbott: 'Vrouwen zijn vooral gefocust op de huishoudpot'

Tony Abbott Beeld afp
Tony AbbottBeeld afp

Vrouwen zijn vooral gefocust op de huishoudpot en staan de hele dag te strijken. Dat beeld schetste Tony Abbott tijdens een interview met de Today Show. Zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen kwamen de Australische premier op stevige kritiek te staan, en dat is niet de eerste keer.

Toen Abbott werd gevraagd wat zijn grootste prestaties waren in het afgelopen jaar, noemde hij het terugtrekken van de CO2-tax. Daardoor houdt elk gemiddeld gezin 550 Australische dollar (366 euro) per jaar over. En dat is vooral goed nieuws voor vrouwen, zo zei de premier, want 'zoals velen weten, zijn die vooral gefocust op de huishoudpot'.

De uitspraak werd Abbott - die tevens minister voor Vrouwenzaken is - niet in dank afgenomen door zijn opponenten. "Het probleem is niet dat Abbott nog in het verleden leeft, maar dat hij wil dat Australië teruggaat naar een tijd waarin mannen grootste dingen bereiken en vrouwen strijken", reageerde oppositielid Anthony Albanese.

Twee vrouwen in het kabinet
Ook Penny Wong, oppositieleider in de Senaat, was kritisch over de manier waarop het Australische kabinet de belangen van vrouwen behartigt. "Abbott wil een medaille omdat er twee vrouwen in het kabinet zitten. Laat me niet lachen", aldus Wong.

Toen Abbott nog in de oppositie zat, zei hij al eens dat het intrekken van de CO2-tax vrouwen zou helpen de elektriciteitskosten te verlagen. Die kosten zouden worden opgedreven door het 'vele strijken'.

Gal spuwen
Het is dan ook niet de eerste keer dat critici hun gal spuwen over de vrouwonvriendelijke houding van de premier. In 2012 noemde toenmalig premier Julia Gillard Abbott al een 'vrouwenhater' en een 'seksist met een walgelijke dubbele moraal', aldus de Volkskrant. "Als hij wil weten hoe vrouwenhaat in het moderne Australië eruitziet, heeft hij een spiegel nodig", beet ze hem toe.

Gillard hekelde zijn opvattingen over de (on)geschiktheid van vrouwen voor de politiek en zijn denigrerende opmerkingen over haar positie als ongetrouwde vrouw. Abbott zei ooit dat mannen beter zijn uitgerust om gezag uit te oefenen dan vrouwen, en liet zich bovendien ontvallen dat Gillard 'grijnst alsof ze stront in haar mond heeft'.

Onversneden macho
Net als de Russische president Poetin heeft Tony Abbott het imago van een onversneden macho. In zijn studententijd was hij een verdienstelijk boxer en bij het vooruitzicht van de G20-top in Brisbane zei de Australische premier dat hij Poetin wilde 'shirtfronten', een term uit Australian football die verwijst naar een overtreding waarbij de ene speler zijn tegenspeler op de borst raakt met zijn schouder.

De publieke verontwaardiging over de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Abbott culmineerde vandaag in een twitterstormpje onder de hashtag #illironwithyou, een knipoog naar de eerdere leus #illridewithyou, een steunbetuiging aan moslims die zich onveilig zouden voelen na het gijzelingsdrama in Sydney. Ook via de hashtag #ThanksTony krijgt de premier de nodige scepsis over zich heen. Maar 'Tony Testosterony' kennende zal hij dat snel van zijn zongebruinde gelaat laten glijden.

Julia Gillard Beeld afp
Julia GillardBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden