Tonnus Oosterhoff wint VSB Poëzieprijs

Poëzielezers zijn 'de rode baretten onder de lezers, het keurkorps', zei dichter Tonnus Oosterhoff (1953) enkele maanden geleden in deze krant. Datzelfde keurkorps heeft, bij monde van de VSB Poëzieprijsjury, Oosterhoff gisteren uitgeroepen tot winnaar van de VSB Poëzieprijs 2003.

Van onze literatuurmedewerkster

In een uitzending van het tv-programma Nova werd bekendgemaakt dat Oosterhoff de prijs ter waarde van 25 000 euro ontvangt voor zijn dichtbundel 'Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen' (2002). Daarmee passeerde hij de eveneens genomineerde dichters Astrid Lampe ('De memen van Lara'), Robert Anker ('De broekbewapperde mens'), Arjen Duinker ('Misschien vier vergelijkingen') en Alfred Schaffer ('Dwaalgasten').

De jury van de VSB Poëzieprijs 2003 koos Oosterhoffs bundel uit de Nederlandse poëzieoogst van vorig jaar, bestaande uit meer dan tachtig inzendingen. Verrassend is die keuze niet: al eerder wezen critici en kenners Oosterhoff aan als de welhaast onvermijdelijke winnaar. Hij experimenteert met typografie, voegt aanvullingen, commentaar of verbeteringen in handschrift toe en maakte zelfs bewegende gedichten, op een bij de bundel gevoegde cd-rom (zie ook www.tonnusoosterhoff.nl). Met en in deze gedichten verkent Oosterhoff de grenzen tussen poëzie, beeldende kunst en muziek.

Oosterhoffs poëzie is niet de meest toegankelijke. Maar uit de 'shortlist' van de zes genomineerde bundels bleek al dat de jury - onder meer bestaande uit Abdelkader Benali, Erik Menkveld en Ad Zuiderent - het experiment zeer waardeerde. Overigens k n Oosterhoff uitstekend toegankelijk en 'makkelijk' schrijven. Voordat hij zich op de literatuur toelegde, schreef hij namelijk (onder pseudoniem) verhalen voor damesbladen als 'Anoniem' en 'Mijn geheim'. Hiermee bereikte hij honderdduizenden lezeressen - misschien wel het honderdvoudige van zijn huidige poëzie publiek. Maar Oosterhoff wilde iets anders: ,,Ik wil het mijzelf moeilijk maken.''

Met de VSB Poëzieprijs 2003 voor 'Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen' kan hij nu wel definitief toetreden tot het keurkorps van Nederlandse dichters. Want voor iedere dichtbundel die hij tot op heden publiceerde, ontving hij een literaire prijs. Zijn poëziedebuut Boerentijger (1990) werd bekroond met de C. Buddingh'- prijs. Voor de poëziebundel 'De ingeland' (1993) kreeg hij de Herman Gorterprijs 1994 en (Robuuste tongwerken), een stralend plenum (1997) werd bekroond met de Jan Campertprijs. Voor zijn enige roman 'Het dikke hart' (1994) ontving Oosterhoff de Multatuliprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden