Tonnen aarde door de zeef

Nicolien van Doorn tuiniert met vallen en opstaan.

Vorige week vroeg Diet Groothuis of u ook zo'n moeite heeft met verpakkingen.

Geen geduld

De meeste verpakkingen zijn gemaakt voor uiterst geduldige en zorgvuldige mensen. Omdat ik dat niet ben heb ik moeite met:

Verpakte theezakjes, potaarde, zuurkool, alle pasta 's, het glimmende lipjes op de tandpasta

en potjes creme en yoghurt.

Wilma Hoogendam

Combinatietang
Wij gebruiken dus een combinatietang voor een pak melk. Met reumaduimen of een gebroken arm krijg je zo'n dop anders gewoon niet open.

Han en Diet Kroeze

Tanden
Ik werk in een verpleeghuis. Veel verpakkingen, dus constant geknoei. Overigens is het voor je tandartsrekening ook niet best. Snel even iets openscheuren met mijn tanden heeft me al een paar keer een afgebroken tand opgeleverd.

Maurice Menco

Notenkraker
Al jaren in mijn bezit: een metalen notenkraker die ik gebruik om alle doppen en vooral die flessen open te krijgen.

Tonny Bult

Kaasjes
Als liefhebbers van buitenlandse kaasjes ergeren wij ons regelmatig aan de strak ingesealde stukjes geitenkaas en brie. Vooral de zachtere kaassoorten zijn niet uit hun plastic jasje te krijgen zonder een waar slagveld aan te richten.

Ronald en Marieke Holdijk

Een hartstochtelijke eigenaar maakt het verschil
Eens in de zoveel tijd kom ik een tuin tegen die me bijblijft. Omdat hij wondermooi is, omdat er een indrukwekkend verhaal bij hoort of omdat de tuineigenaar overloopt van hartstocht. Heel soms tref ik ze alle drie tegelijk. Vorige week bijvoorbeeld in West-Ierland. Ik belandde in een wondermooie tuin met én een indrukwekkend verhaal én een hartstochtelijke eigenaar. Sindsdien krijg ik Caher Bridge Garden niet uit mijn hoofd.

Om te begrijpen hoe bijzonder deze tuin is, moeten we terug naar 1999 toen hier niet veel meer was dan een rivier, een brug, een essenbos en een vervallen huisje. In dat jaar kocht Carl Wright het huisje met het omringende bos en dacht dat hij het hier, in het afgelegen Fanore, rustig aan kon gaan doen.

Een misrekening, zo weet hij nu. De verhuisdozen waren nog niet uitgepakt of hij ergerde zich al aan de voortuin met de slordige essen en sleedoorns. De meeste daarvan haalde hij weg, maar toen hij de opengevallen ruimte wilde opvullen met tuinplanten merkte hij dat de bodem bestond uit kalksteen. Er zat niets anders op dan de hele tuin eigenhandig te bedekken met aarde. Wright bestelde tonnen tegelijk, maar toen het werd geleverd schrok hij opnieuw. Hij laat het papperige spul zien dat in Ierland doorgaat voor tuinaarde. "Om de stenen en het onkruid eruit te krijgen heb ik alle aarde, duizend ton tot nu toe, moeten zeven", zegt hij.

Toen de voortuin klaar was, diende de volgende ergernis zich aan. "De voortuin was nu wel schoon, maar de zijkant, waar de rivier stroomt, niet. En dus heb ik ook daar bomen weggehaald en planten geplant." Het zijn planten die tegen een stootje kunnen en dat moet ook, want als het hard regent, stroomt de rivier over en staat een groot deel van de tuin blank.

Na de voortuin en de zijtuin keek Wright tevreden om zich heen: klaar! Want de achtertuin wilde hij laten zoals die was. Jammer alleen dat het huis zo donker werd van alle bomen die daar stonden. "En dus heb ik nog wat bomen gekapt." Op de rotsachtige bodem bouwde hij oplopende terrassen en stortte daar aarde op. En ja, die aarde moest natuurlijk wel worden beplant... met planten die hij uit Engeland haalt, want voor bijzondere planten moet je niet in Ierland zijn.

Toen zijn huis op instorten kwam te staan, bouwde hij ook dat opnieuw op - en meteen maar een hek om de tuin aangelegd, om de geiten buiten te houden. "Nu ben ik eindelijk klaar!" zegt hij en kijkt verbaasd als ik zeg dat ik hem niet geloof.

Caher Bridge Garden is gebouwd op pech en tegenslag. En toch is deze tuin zo mooi dat je er niet uitgekeken raakt. Niet te geloven wat een tuinier met passie voor elkaar kan krijgen.

Kent u ook zo'n tuin? Of zo'n tuinier? Of bént u er misschien een?

Reacties naar tuincolumn@gmail.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden