Toni Boltini: de slimste, de hardste, een leider

HILVERSUM - Toni Boltini kreeg gisteren het afscheid dat bij een circuslegende hoort.

Van onze verslaggever

Na een anderhalf uur durende dienst, in de circustent van zijn neef Hans, werd de kist onder een ovatie naar buiten gedragen. Het was het laatste verblijf in de piste, voor de nestor van het Nederlandse circus, die 24 december op 83-jarige leeftijd overleed.

De uitvaartdienst was eigenlijk één lange anekdote. Boltini, die het kleine circus van zijn vader na de oorlog uitbouwde tot een van de grootste van Europa, werd door sprekers bestempeld als 'de slimste, de hardste, een leider'. Een netwerker, voordat het woord überhaupt was uitgevonden. Niet iemand die alleen vrienden had, dat niet. Daarvoor was Boltini te eigenwijs, te koppig en misschien soms wel te hard.

Hij wist precies wat hij wilde, zegt ook Pierre Kartner, die midden jaren zeventig een jaar lang in Boltini's circus optrad. ,,Wat moest, dat moest. Als Toni erbij stond, durfde je echt geen 'nee' meer te zeggen'', weet Kartner. ,,Ik ga normaal nooit naar dit soort dingen, maar voor Toni maak ik graag een uitzondering. Ik herinner me alleen maar mooie dingen.''

Zo wist Boltini altijd de pers te mobiliseren. In Maastricht bijvoorbeeld, toen de olifanten 's nachts enkele bloembakken hadden vernield. Nog voordat de politie ter plaatse was, werd Kartner als Vader Abraham op een olifant gehesen en de lokale pers opgetrommeld. Niemand die nog naar die bloembakken omkeek.

In 1980 nam Toni Boltini afscheid als circusdirecteur en kocht hij een recreatiepark in Naarden. Vier jaar geleden werd hij getroffen door een herseninfarct. Dat hij zich met zijn eigen begrafenis bezighield, wordt duidelijk op de rouwkaart. Daarop is Toni Boltini gefotografeerd bij zijn eigen graf, in wit pak. Berustend kijkt hij neer op de bonte olifant met clown en de gouden paardjes, die zijn marmeren grafsteen sieren. Toni wilde het zo, aldus zijn echtgenote Pammy. Hij is gistermiddag begraven op Nieuw Valkeveen in Naarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden