'Tonen van berouw is een kleine stap vooruit'

Bezoekers wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark. Beeld ANP
Bezoekers wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.Beeld ANP

Hoewel het woord excuses niet is gevallen, vindt Armand Zunder, voorzitter van het Comité Reparatie Slavernijverleden Suriname, dat er wel beweging zit in het standpunt van de Nederlandse regering over de slavernij. 'De regering heeft al drie of vier keer spijt betuigd, maar nu is er ook berouw. En berouw betekent dat je iets gedaan hebt. De regering heeft ongetwijfeld heel goed over nagedacht over deze woordkeus en er door juristen naar laten kijken. Ik zie het als een kleine stap vooruit', aldus Zunder.

redactie

Voor Zunder zijn de excuses van Nederland overigens geen principiële zaak. Het gaat hem en zijn comité vooral om de erkenning en compensatie van de materiële en immateriële schade die de slaven hebben ondervonden. Het feit dat zijn comité hier vorige week een petitie over heeft kunnen aanbieden aan de kersverse Nederlandse zaakgelastigde in Suriname, is voor hem een teken dat er stapjes gemaakt worden.

'Het is de eerste keer dat vanuit Suriname bij de Nederlandse regering hierom gevraagd is. We willen met Nederland in gesprek om tot een aanpak te komen hoe die schade gecompenseerd kan worden. We wachten nu rustig op de reactie van Nederland op onze petitie', aldus Zunder. Hij heeft berekend dat Nederland in de 200 jaar slavernij 125 miljard euro aan Suriname heeft verdiend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden