Toneelprijzen voor Hans Kesting en Chris Nietvelt

De Louis d`Or, de meest prestigieuze toneelprijs voor de beste mannelijke dragende rol op het Nederlandse toneel, is gisteren in de Amsterdamse Stadsschouwburg toegevallen aan Hans Kesting. Hij krijgt de prijs voor zijn rol van Roy Cohn in `Angels in America`, gespeeld door Toneelgroep Amsterdam onder regie van Ivo van Hove. `In deze rol`, aldus de jury, `laat Kesting het totale bereik van zijn acteertalent zien, in een totale overgave aan het stuk van Tony Kushner`.

Chris Nietvelt krijgt dit keer de Theo d` Or voor haar rol van Cleopatra in `Romeinse Tragedies`, eveneens gespeeld door Toneelgroep Amsterdam en geregisseerd door Ivo van Hove. `De vele gemoedstoestanden van haar personage laat ze feilloos zien`, vond de jury.

De prijs voor de beste mannelijke bijrol, de Arlecchino, is bestemd voor naar Rudolf Lucieer voor zijn rol van de graaf van Parma in `De gravin van Parma` bij Wallis Theaterproducties in een regie van Ursul de Geer. De beste vrouwelijke bijrol, de Colombina, geheten, gaat naar Goslinga die de rol van Stella in `A Streetcar named desire` speelt bij TA2/Toneelgroep Amsterdam onder regie van Eric de Vroedt.

Tijdens de feestelijke gelegenheid in de Stadsschouwburg werden ook nog drie andere theaterprijzen toegekend. Dries Verhoeven kreeg de VSCD Mimeprijs voor de voorstellingen `U bevindt zich hier` en `Niemandsland`. ”De voorstellingen van Verhoeven gaan uit van de ontmoeting en doen een beroep op persoonlijke overgave. Ze zijn uiterst krachtig in hun sensitieve ervaring”, aldus de VSCD Mimejury.

De Prosceniumprijs, bestemd voor een persoon of groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat door een programmering of productie viel gisteren toe aan de artistieke leiding van Toneelgroep Amsterdam, bestaande uit Ivo van Hove en Jan Versweyveld. De jury vond dat de artistieke bloeiperiode waarin de toneelgroep zich nu bevindt voor een groot deel te danken is aan de artistieke leiding.

De Erik Vos prijs, elke twee jaar bestemd voor een bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers, ging naar Laura van Dolron. Ze wordt door de jury een `multi-talent` genoemd. Zij vindt Van Dolron `een kunstenaar die midden in de wereld staat en deze op een onconventionele en vlijmscherpe wijze beschouwt en van commentaar voorziet.`

Gisteren werd ook de winnaar van de Toneel Publieksprijs 2008 bekendgemaakt. De voorkeur van het publiek ging uit naar `De goede dood` gespeeld door Wallis Theaterproducties met onder andere Huub Stapel en Peter Tuinman. Een geldbedrag van 35 000 euro moet Wallis Theaterproducties in staat stellen om een nieuwe productie te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden