Toneelprijs voor Will van Kralingen

Acteur Dirk Roofthooft heeft gisteren de Louis d’Or ontvangen voor zijn rol van Kurt Köpler in ’Mefisto for ever’ van Het Toneelhuis. Het is de toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. De Theo d’Or (meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) ging naar Will van Kralingen voor haar rol van koningin Elisabeth in ’Maria Stuart’ door Het Nationale Toneel.

Van onze redactie kunst

De jaarlijkse toneelprijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg. „In deze fabel over kunst en politiek, integriteit en verraad toont Roofthooft alle fasen van zijn morele aftakeling: van zijn opportunisme via de vertwijfeling naar de uiteindelijke, desastreuze onderwerping”, aldus de jury over zijn Mefistorol.

Over Van Kralingens Elisabeth oordeelde de jury: „Een overrompelende, vorstelijke rol met ondeugende trekjes. Dat Will van Kralingen dit seizoen ook een zeer kalme, haast timide rol speelde in de voorstelling ’Kentering van een huwelijk’ onderstreept haar veelzijdigheid.”

De Arlecchino (voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) ging naar Hein van der Heijden voor zijn rol van Raymond F. in ’Mightysociety4’ van Eric de Vroedt.

Fania Sorel won voor haar rol van Rosa in ’Onschuld’ bij het RO Theater de Colombina (meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol).

René van ’t Hof won voor zijn rol in ’Vallende Ster’ van het Onafhankelijk Toneel de Mimeprijs. „Het is hem met zijn grote ervaring gelukt om deze oudere variétéartiest met veel liefde en ambacht vorm te geven”, aldus de jury.

Toneelschrijver Rob de Graaf ontving de Prosceniumprijs voor zijn bijzondere en rijkgeschakeerde bijdragen aan het theater.

’Wie is er bang voor Virginia Woolf?’ van Hummelinck Stuurman Theaterbureau in regie van Gerardjan Rijnders kreeg de Publieksprijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden