Toneelgroep De Appel speelt voor gedetineerden

Nieuw festival voor animatiefilms

Internethulp voor verstokte blowers

Spoelen en föhnen na toiletbezoek

Toneelgroep De Appel speelt voor gedetineerden

Toneelgroep De Appel geeft vrijdag een voorstelling voor gedetineerden in het Huis van Bewaring in Scheveningen. De acteurs spelen het deel ’Aia’, over het verblijf van Odysseus en zijn manschappen op het eiland van de tovenares Kirke, uit de theatermarathon ’Odysseus’. Voordat de voorstelling begint, geeft regisseur, bewerker en acteur Aus Greidanus een korte inleiding over het stuk. Het optreden is ontstaan uit een samenwerking van docent/kunstenaar Peter Otto met studenten van de Vrije Akademie en een aantal gedetineerden uit het Scheveningse Huis van Bewaring.

Nieuw festival voor animatiefilms

Zestien korte animatiefilms van jonge Nederlandse makers gaan op tournee door het land. De filmpjes variëren in lengte van 1 tot 10 minuten. De initiatiefnemers zijn het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), het Holland Animation Film Festival (HAFF) en Cinema Delicatessen. Zij willen zo de Nederlandse animatiefilms bij een groot publiek onder de aandacht brengen. De ’Nederlandse Animatie Tour 2008’ is vanaf 17 april te zien in een groot aantal filmtheaters. Het is de eerste editie van een geplande reeks, waarbij steeds een ander thema, land of regio centraal staat.

Internethulp voor verstokte blowers

Voor jongeren die niet van wiet kunnen afblijven, is er een nieuwe zelfhulp-website van verslavingszorginstelling Tactus: www.watwiljijmetwiet.nl. Op de site staan tips om niet te blowen, een zelftest en een zelfhulpprogramma. Ook worden de voor- en nadelen van blowen breed uitgemeten.

Volgens Tactus is de informatie op de site ’betrouwbaar, objectief, niet veroordelend en wordt op een no-nonsense manier gebracht’. Het doel is jongeren te helpen zonder tussenkomst van een hulpverlener.

Eind dit jaar komt Tactus ook met een site voor volwassenen: www.cannabisdebaas.nl. Het grote verschil tussen de websites is volgens Jeannette Ooink van Tactus dat www.watwiljijmetwiet.nl gericht is op zelfhulp en via www.cannabisdebaas.nl ook echt hulp van buitenaf beschikbaar komt.

Spoelen en föhnen na toiletbezoek

Zo’n 70 procent van de Japanners heeft er al één thuis en ook in andere delen van de wereld is het elektronische bidet heel normaal. Nu wordt het product ook in Nederland op de markt gebracht. Het bidet spoelt na een toiletbezoek het onderlichaam schoon en föhnt het vervolgens droog. Dat gebeurt helemaal automatisch. Er zijn ook twee modellen die allerlei extra’s hebben, zoals een massagestand, geurfilter en automatische sluiting van zitting en deksel. De meest luxe variant heeft zelfs een afstandsbediening. Het bidet werkt alleen als er iemand op zit en schiet vervolgens in een spaarstand.

Meer info: www.bidetshop.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden