Toneelgroep Amsterdam weer terug op Leidseplein

Met de komst van regisseur Ivo van Hove als artistiek leider bij Toneelgroep Amsterdam verandert het gezelschap van personen, van grootte (van 20 naar 25 spelers), van repertoirekeus en van samenwerkingsverbanden met andere toneelgezelschappen. TGA gaat de huidige uitvalsbasis, het Westergasterrein, minder gebruiken om opnieuw duidelijk aanwezig te zijn op het Amsterdamse Leidseplein (Stadsschouwburg, Melkweg). De door het land reizende voorstellingen van de Toneelfabriek vervallen. TGA diende het beleidsplan 2000-2004 gisteren bij de gemeente Amsterdam in.

Van Hove verlaat volgend jaar zijn gezelschap Het Zuidelijke Toneel, dat met toneelgroep Hollandia fuseert. Van Hove blijft artistiek leider van het Holland Festival, en neemt daarnaast de functie over van zakelijk leider Korthals Altes, die met vervroegd pensioen gaat. Van Hove ziet geen obstakels om deze drie functies met elkaar te verenigen. Integendeel: hij ziet slechts voordelen. ,,Dit samenwerkingsverband biedt TGA een meerwaarde in de bespeling van de Stadsschouwburg; TGA's natuurlijke biotoop wordt nadrukkelijk internationaal geprofileerd.''

De per 2001 terugtredende artistiek leider Gerardjan Rijnders blijft naast Van Hove als tweede vaste huisregisseur aan TGA verbonden. In het najaar ensceneert hij zijn eigenhandig geschreven productie 'Bernhard'; als eerste voorstelling in het nieuwe kunstenplan regisseert hij volgend jaar Shakespeares 'Macbeth'.

Titus Muizelaar (nu nog de tweede artistiek leider bij TGA) en Gijs de Lange stoppen met regisseren. Muizelaar blijft als acteur en als 'communicatiecoördinator voor het tableau de la troupe', De Lange gaat elders gastregies doen. Aangezien de 'artistieke raad' wordt opgeheven (waarin behalve Rijnders en Muizelaar ook dramaturg Janine Brogt), treedt ook Brogt gedeeltelijk terug. Brogt is al sinds hun gemeenschappelijke en zuidelijke Globeperiode Rijnders' huisdramaturg.

De TGA-sterren Kitty Courbois, Siegried Koetse, Jacques Commandeur en Joop Admiraal gaan dit en volgend jaar verplicht met pensioen, maar ze blijven als gastacteur verbonden. Vanuit het zuiden neemt Van Hove zijn spelers Steven van Watermeulen en Gunilla Verbeke, medewerker Hans Dowit en vormgever Jan Versweyveld mee. Vormgever Paul Gallis vertrekt bij TGA. Zuidelijk Toneel-actrice Chris Nietvelt gaat niet mee naar Amsterdam.

In plaats van de Toneelfabriek, waarin de TGA-acteurs met gedeeltelijk zelf geschreven of geënsceneerde voorstellingen een paar dagen op dezelfde plaats in Vlaanderen en Nederland neerstreken, komen er niet-reizende voorstellingen uit de 'artists in residence'-koker. Aangevuld met TGA-spelers gaan jonge en kleine gezelschappen daarin voorstellingen geven met het Transformatorhuis als thuisbasis; het toneelgezelschap Dood Paard als eerste.

In afwachting van een groot vlakkevloertheater in of achter de stadsschouwburg (precies de reden waarom artistiek leider Rijnders destijds naar het Westergasterrein uitweek) wil Ivo van Hove zijn voorstellingen weer in de schouwburg centreren. Dit keer in samenwerking met Melkweg, Paradiso, Triple X en World Wide Video. ,,De verhoogde aanwezigheid op het Leidseplein vormt de prelude op de overgang naar het nieuwe theater achter de Stadsschouburg.'' Helemaal nieuw is dat voornemen niet: zijn afgelopen Holland Festivalensceneringen trok Van Hove ook al rondom het Leidseplein samen. De producties in de grote zaal worden, met binnen- en buitenlandse gastregieschappen (Mirjam Koen, Pierre Audi) van twee naar vier per jaar verdubbeld. Andersom wil TGA jaarlijks zeker tien onder- of bovengetitelde voorstellingen in het buitenland maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden