Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties

Toneel

Een bruid in de morgen *****

De speelvloer lijkt even een ijslandschap: een enorm wit doek dat op zeven plaatsen door een ketting in een punt omhooggetrokken wordt. Maar dan gaat het doek omhoog. Er ontstaat een witte ronde feesttent waarin bollampen bungelen, glanzende gordijnen open en dicht getrokken worden en een soms intiem, dan weer grotesk schimmenspel wordt gespeeld. Een ruimte die zowel kil en kaal als vol verbeelding kan zijn, onheilspellend en tegelijkertijd sprookjesachtig. Hierin speelt 'Een bruid in de morgen' zich af, geregisseerd door de jonge Maren E. Bjørseth bij TA-2, een samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties dat jong regietalent wil stimuleren en ondersteunen. Met Bjørseth kan dit platform een nieuwe parel aan zijn ketting rijgen.

Met Een bruid in de morgen, misschien wel Hugo Claus' bekendste toneelstuk, heeft Bjørseth goud in handen. Het stuk draait om de aan lager wal geraakte familie Pattini. Vader werkt aan een nooit voltooide symfonie en moeder treurt om haar schriele leventje terwijl de kinderlijke broer Thomas en stoere zus Andrea samen dromen, praten, lachen, liefhebben. Een uitvlucht uit hun luizige bestaan en een oplossing voor de relatie tussen broer en zus vindt moeder in nicht Hilda, een oude vrijster die haar oog op de naïeve Thomas heeft laten vallen. Onherroepelijk gaat iedereen mee in dit wrede plan, voornamelijk omdat doorgaan met het leven zoals het nu is, geen optie is.

Met zo'n pracht van een toneelstuk kom je als regisseur al een heel eind. Maar Bjørseth komt verder: Ze zet op elke i een punt. Haar licht karikaturale stijl sluit vanaf het eerste moment een warm verbond met het bijna-naturalisme van Claus. In deze kristalheldere regie brengt ze alle subtiliteiten van het stuk aan de oppervlakte, zonder ook maar ergens uitleggerig of nadrukkelijk te worden. Dat ze in het kader van TA-2 kan werken met vijf uitmuntende acteurs, maakt het feest compleet. Fred Goessens is aandoenlijk als de besluiteloze componist, Camilla Siegerts een hilarische nicht Hilda, in suikerzoet jurkje huppelend op een hakschoen en een blote voet. Alwin Pulinckx speelt de kindse Thomas, steeds balancerend op het randje van imbeciliteit, maar zonder over de grens te gaan. Hélène Devos is de gedroomde Andrea met haar vurige kwetsbaarheid en Marieke Heebink als hardvochtige, getergde en toch liefhebbende moeder is akelig grandioos. Hoewel niet haar eerste voorstelling sinds ze in 2012 afstudeerde, is Een bruid in de morgen toch het echte droomdebuut van Maren Bjørseth te noemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden