Ton voor literaire moed in 'De Verbeelding'

AMSTERDAM - De schrijver Herman Franke heeft gisteren voor zijn roman 'De verbeelding' de Generale Bank Literatuurprijs ter waarde van een ton gekregen. De andere genomineerde romans waren 'Zwart glas' (Bleker & Elmerdorp), 'Ante Diluvium' (Willem Brakman), 'Over het water' (H.M. van den Brink), 'De gigolo van Irma Ideaal' (Frans Denissen) en 'Steden' van Stefan Hertmans.

De jury van de Generale Bank Literatuurprijs - bestaande uit Janet Luis, Willem Otterspeer, Henk Pröpper, Mark Schaevers, Bart Vervaeck en juryvoorzitter Jan Hoet - had dit jaar een verrassende shortlist samengesteld. Relatief onbekende schrijvers hadden grote namen als Connie Palmen, Helga Ruebsamen en Geerten Meijsing verdrongen. Evenmin was er een vrouw genomineerd. “Dan hadden de vrouwen maar betere boeken moeten schrijven”, zei Jan Hoet gisteren in het televieprogramma 'De Plantage', waarin de prijs werd uitgereikt.

Er vielen niet alleen harde woorden, maar ook complimenteuze. Hoet zei niet te geloven in 'magere jaren' in de Nederlandse literatuur. Het had zijn jury geen moeite gekost zes boeken te nomineren met 'veel vlees op de botten'. Alle zes de boeken waren een ode aan de fantasie, aan het intellect.

'De verbeelding' van Herman Franke vond de jury een 'ongewoon spannend boek' en ze bekroonde “de literaire moed van de schrijver die als Flaubert de sprong waagt naar het uiterste. Naar waar de literatuur moet beginnen en waar die nooit ophoudt, naar de bron van alles: de verbeelding.”

- Meer nieuws over de prijsuitreiking op pagina 7

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden