Ton Siedsma 'Ja hoor, ik lees graag boeken van papier'

Hebt u wel een boekenkast? Of zijn het allemaal bits en bytes?
"Ja hoor, ik lees graag boeken van papier. Zeker met oudere boeken vind ik dat een heel fijn gevoel."

Welke oudere boeken hebt u zoal?
"Een uitgave van 'De goddelijke komedie' van Dante uit 1912 bijvoorbeeld. Die editie is geannoteerd door een priester. Telkens als Dante een beetje uit de pas loopt - en dat is natuurlijk voortdurend - haast hij zich te zeggen dat dit niet de officiële lijn van de kerk is. Het is een beetje archaïsch Nederlands, dat vind ik ook wel leuk. Ik lees veel geschiedenis, vooral over de Middeleeuwen."

Hoezo de Middeleeuwen?
"Dat begon als kind met de boeken van Thea Beckman. Haar trilogie over de Honderdjarige Oorlog in Frankrijk - 'Triomf van de verschroeide aarde' en zo - vond ik geweldig. Daar is veel van blijven hangen."

Leest u nu ook vooral historische romans?
"Meer non-fictie. Over de katharen bijvoorbeeld, een geloofsbeweging in de twaalfde eeuw in Zuid-Frankrijk. Zij wilden zich afscheiden van de kerk, hadden allerlei idealen over een betere wereld en zijn toen heel bruut uitgemoord. Een gruwelijke en heel interessante geschiedenis. De historische thrillers van Dan Brown lees ik ook wel als ze langskomen, maar dat zijn toch een beetje guilty pleasures."

Hoe komt u aan ideeën voor nieuwe boeken?
"Van mijn collega's krijg ik vaak goede tips. Dat gaat niet alleen over internet, nee, dat kan ook een boek zijn over hoe privacy in de negentiende eeuw was geregeld. Maar mijn belangstelling is echt superdivers; ik kan niet langs een boekwinkel lopen zonder er even binnen te gaan en dan vaak ook iets te kopen."

Maar er zit toch wel eens íets over internet bij?
"Ik heb net 'Tubes' gelezen van Andrew Blum, een heel goed en toegankelijk boek over de geschiedenis van internet - echt van het fysieke internet. Het begint met een eekhoorn die zijn kabel heeft doorgeknaagd, en dan gaat hij op zoek naar hoe het allemaal in elkaar zit. Ik ben zelf technisch iets minder goed onderlegd dan sommige van mijn collega's, en het is heel verhelderend om te lezen dat internet niet iets abstracts is, maar iets heel tastbaars. En hoe dat dan werkt."

Welk boek wilt u altijd nog een keer lezen?
"Dat zijn er heel veel, die lijst wordt elke dag langer. Het aantal boeken dat ik gelezen heb, groeit nooit zo snel. Jammer is dat, en ook wel frustrerend. Maar het is niet anders. Je moet nu eenmaal selecteren."

Ton Siedsma (1986) is onderzoeker bij privacywaakhond Bits of Freedom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden