Ton (76) en Ineke (74) Meulman wilden een boekje over hun huis. Nu ligt er een pil van 534 pagina’s

Ton en Ineke Meulman in de voorkamer van hun veertiende-eeuwse pand. Beeld Merlin Daleman
Ton en Ineke Meulman in de voorkamer van hun veertiende-eeuwse pand.Beeld Merlin Daleman

Een idee voor een boekje over hun eigen huis leidde tot een een pil van 534 pagina’s over ruim zes eeuwen geschiedenis van een turbulent stukje van het hart van Den Bosch.

Het is volledig uit de hand gelopen, moet Ton Meulman (76) toegeven. Hoewel zijn vrouw Ineke (74) hem een echte optimist met oneindig veel energie noemt, vroeg hij zich de afgelopen jaren bij vlagen vertwijfeld af waaraan hij begonnen was.

Een boekje over hun woning, Huys van Boxtel in de Postelstraat, dat hadden ze begin 2013 voor ogen. Nu ligt er een pil van 534 pagina’s waarin nog niet eens alle gevonden informatie is verwerkt.

Een prettige plicht

“Het is een soort bijbel van de Uilenburg geworden”, verwijst Ton naar het oude stukje van het Bossche stadscentrum waar ze wonen. De voormalige boekhandelaar vond archeologen, (bouw)historici en de gemeentelijke afdeling erfgoed bereid om met hem de eeuwenoude geschiedenis van zijn woonomgeving tot leven te wekken. Eerst van zijn eigen woning, maar al snel ook van ruim twintig andere panden. Inclusief het kloosterterrein aan de andere kant van de Binnendieze.

Zie het als een cadeau aan de stad. Een geste voor het feit dat ze in hun bijzondere woning mógen wonen. “Dit huis heeft zo veel historie. Aan de achterkant heeft zelfs 130 jaar lang een schuilkerk gestaan. Het boek voelt een beetje als een plicht, maar wel een heel prettige”, zegt Ineke in de als bibliotheek ingerichte voorkamer van het veertiende-eeuwse pand. Op de gevel mag dan het jaartal 1429 staan, Ton heeft uit archieven kunnen opmaken dat een deel van het huis er in 1391 al stond. En waarschijnlijk zelfs dertig jaar eerder, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen.

Bordelen

Op tafel ligt een lijst met bewoners door de jaren heen. Nauwkeurig opgesteld, van goudsmid Pelgrom van Dryel in 1429 tot Ton en Ineke nu. Dezelfde ijver legde Ton met zijn team aan de dag om de historie van alle andere onderzochte panden uit te spitten. Het leidde tot ‘Huys van Boxtel en zijn buren’ dat deze maand uitkomt onder eindredactie van historici Jan van Oudheusden en Ad van Drunen.

“Dit is een straat die opgaande en neergaande perioden heeft gekend. Uit inventarisonderzoek kunnen we opmaken wat voor mensen er hebben gewoond. Van oorsprong stonden hier stadspaleizen voor belangrijke mensen in het oude Brabant. Maar het is ook een volkswijk geweest met slagers, bakkers en sigarenmakers. In de vorige eeuw vond je hier zelfs bordelen. En nu is alles weer gerenoveerd in de oude staat.”

Twee hoofdstukken in het boek zijn specifiek gewijd aan Huys van Boxtel. Ton: “Wij wilden weten wat de heren Van Boxtel hier deden. Maar al snel kwamen we op het punt dat we niet om de omliggende huizen heen konden. Er zijn te veel mooie verbanden, panden zijn door de jaren heen bij elkaar gevoegd of gesplitst.”

De oude ingang van de schuilkerk. Beeld Merlin Daleman
De oude ingang van de schuilkerk.Beeld Merlin Daleman

Zo’n dertig mensen hebben keihard aan het boek gewerkt. Het had al eerder af moeten zijn. “Maar dan vonden we weer wat en werd de puzzel weer een stukje groter. Toen we echt op het punt stonden om het uit te geven, stonden tijdens de Open Monumentendagen opeens vier voormalige eigenaren op onze stoep met nieuwe foto’s, verhalen en zelfs een oude film. Moesten we dus nog langer door.”

Het resultaat is een boekwerk dat, ondanks giften en een enkele subsidie, flink wat eigen geld heeft gekost. Maar daar maken Ton en Ineke zich in het geheel niet druk over. “Het was heerlijk om de geschiedenis van onze buurt uit te pluizen, we hadden ons geen betere start van onze pensioenperiode kunnen wensen. Een ander gaat golfen of koopt een Lexus. Wij vinden het een mooiere gedachte om een bijdrage aan de geschiedschrijving van Den Bosch te leveren.”

Lees ook:

Gegarandeerd geluk in de binnenstad van Den Bosch

Als we maar gelukkig zijn. Daar gaat het om. Hoe maakt niet uit, desnoods onder schot met de handen omhoog. Nu kan het, gelukkig zijn, want De Geluksparade komt naar het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden