TomTom uitschieter op licht lager Damrak

(Novum/Betten) - Euronext Amsterdam noteert dinsdagochtend licht lager, in lijn met de rest van Europa. Een lagere olieprijs drukt de oliefondsen, die relatief zwaar wegen in de Europese indices.

Het lagere slot van Wall Street maandag drukt op de stemming. De Amerikaanse beurzen waren in de greep van de angst voor een verdere renteverhoging en sloten nagenoeg onveranderd. Door winstnemingen sloot Azië iets lager.

De AEX-index noteert rond 12.00 uur 0,4% lager op 469,52 punten. De index laat de hele ochtend een licht lagere stand zien. De Midkap noteert 0,6% lager op 628,32 punten, terwijl de Smallcap-index 0,1% hoger staat op 648,02 punten.

Elders in Europa staat de Londense FTSE-100 index 0,4% lager, levert de DAX in Frankfurt 0,3% in en noteert de Parijse CAC 0,5% lager. Voor de euro wordt USD 1,2175 betaald.

De AEX-index telt zeven stijgers en achttien dalers. TomTom (+4,2%), TNT (+3,4%)en Rodamco Europe (+1,9%) zijn de grootste winaars. Grootste dalers bij de hoofdfondsen zijn Hagemeyer (-3,4%), Philips(-1,5%) en ASML (-1,6%). Gisteren verlaagde SNS Securities het advies voor Hagemeyer van add naar hold.

TNT staat in de belangstelling nadat de Zwitserse zakenbank UBS het koersdoel van het postbedrijf verhoogde van EUR 30 naar EUR 35. Het aandeel wint EUR 0,99 op EUR 29,85. TomTom steelt de show zonder aanwijsbare reden en noteert EUR 1,25 hoger op EUR 30,88. Eerder werd op EUR 31,37 het hoogste niveau sinds december 2005 bereikt.

Binnen de Midkap wordt de rij dalers aangevoerd door Oce (-5,4%), Pharming (-1,8%) en Corus (-1,6%). Oce staat onder druk nadat de printerfabrikant vanmorgen volgens analisten tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal presenteerde. Petercam heeft het advies voor het aandeel verlaagd van add naar hold.

Tot de sterkste stijgers behoren Vopak (+1,0%), Ordina (+1,0%) en Corio (+0,7%). Vopak maakte dinsdagmorgen bekend dat een joint venture met onder meer de ENOC Group de capaciteit uitbreidt van een terminal in het Arabische emiraat Fujairah. Maar volgens een analist heeft deze investering een bescheiden invloed op de capaciteit en resultaten van het bedrijf.

Isotis staat vanmorgen in de belangstelling nadat de Amerikaanse Federal and Drug Administration toestemming gaf voor het gebruik van twee botvervangers van het bedrijf voor tandheelkundige toepassingen. Het op de lokale markt genoteerde aandeel stijgt met 1,6% naar EUR 1,27.

HAL verliest 1,0% op EUR 60,75. De eigenaar van onder meer brillenketen Pearle maakte maandag bekend minimaal zes en maximaal acht miljoen aandelen Univar te willen verkopen. Vanmorgen bleek dat het bedrijf uiteindelijk 6 miljoen stukken heeft verkocht.

Grootste stijgers op de lokale markt zijn Exendis (+4,1%), Dico International (+4,0%) en Blydestein Willink (+2,8%). Unit 4 Agresso wint zonder aanwijsbare reden 2,2% op een koers van EUR 16,30, de hoogste stand sinds augustus 2001.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden