Tompoucen printen, Mondriaan-bierviltjes en andere 1 aprilgrappen

null Beeld afp
Beeld afp

Werken op een redactie op 1 april is reuzelollig. Naar schatting om de drie seconden komt er een persbericht onze mailbox binnenrollen met een nieuwsbericht dat we bijna zouden geloven. Maar toch net niet. Hieronder een overzicht van het opvallendste 1-april-'nieuws', plus een overzicht van wat geslaagde grappen uit het verleden.

De koffieautomaat
Muziekzender Q-music gebruikte de koffieautomaat voor een 1-aprilgrap. Een bordje met de tekst "Test een nieuw koffiezetapparaat. Dit apparaat is een testtoestel en werkt met stembediening" zorgde voor behoorlijk wat dijenkletsers.

Geen last meer van geblaf
Laat het blaffen van uw hond zachter klinken via de nieuwe diervriendelijke halsband en smartphone app van ShutUppy. Download de app en stop het harde geblaf.

Jeremy Clarkson
The Guardian beweert voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson te hebben gestrikt voor een grootscheepse campagne tegen fossiele brandstof. Het bericht op de site is vergezeld van een filmpje waarop te zien is hoe 'Clarkson' de deal sluit met het dagblad.

Pakketknuffelaar
Elektronicazaak Coolblue plaatste een prachtige vacature voor een pakketknuffelaar.

Wielerbond help met scheren
Ga samen met de Nederlandse Wielerbond de strijd aan tegen stoppels, sneetjes en droge benen! De echte diehards kunnen zich nu aanmelden voor een benenscheerclinic.

Spreek je naam uit voor toegang
Op de universiteit van Cambridge spraken heel wat mensen hun naam uit tegen de 'kaartlezer' om toegang te verkrijgen.

Friese bef
De advocaten van Anker & Anker strafrechtadvocaten berichtten enkele dagen geleden dat ze een maand lang in alle zittingszalen van de Friese hoofdstad pleiten met een bef in de kleuren van de Friese vlag. Met deze actie zouden ze actie willen voeren om verhuizing van de rechtspraak uit Leeuwarden te voorkomen. Vandaag werd bekend dat het om een aandachtskreet ging om te protesteren tegen de plannen. De Friese bef zal niet om hun nek hangen.

Originele schets Victory Boogie Woogie
In de 55 bar in New York is een originele schets van Piet Mondriaans Victory Boogie Woogie ontdekt. Dit maakt het Museum of Modern Art (MoMA) bekend. De ontdekking is te danken aan een oplettende schoonmaakster. Deze besloot een bierviltje te vervangen dat al decennialang onder de poot van een van de tafels zat, vermoedelijk om wiebelen tegen te gaan. Toen ze op de achterzijde potloodstreepjes aantrof, bood ze het viltje voor de grap te koop aan op eBay. Nog geen halve dag later had ze het MoMA aan de lijn. Het is niet bekend hoeveel het MoMA betaalde voor deze schets van het schilderij dat wel 'de Nachtwacht van de 20ste eeuw' wordt genoemd.

TivoliVredenburg op werelderfgoedlijst
Volgens de website van TivoliVredenburg heeft UNESCO bekendgemaakt dat het Utrechtse muziekgebouw TivoliVredenburg wordt opgenomen in de werelderfgoedlijst van jonge monumenten. Daarmee voegt het Utrechtse muziekgebouw zich in een select rijtje jonge architectonische iconen waartoe ook het Tate Modern in Londen, het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum in Bilbao en de Burj Khalifa (hoogste wolkenkrabber van de wereld) in Dubai behoren. Op de site van Unesco is hier overigens geen informatie over te vinden.

Print zelf je tompouce!
Absoluut te goed om waar te zijn: de do-it-yourself-kit om je eigen HEMA-tompouce te printen.

De afgelopen jaren werd er zowel in Nederland als in het buitenland heel wat gegrapt. Zie hier een selectie.

Zwartkijkers

In 1969 meldde het NOS journaal dat er een grote landelijke actie werd gehouden om 'zwartkijkers' op te sporen; mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Is daar niets tegen te doen?", vroeg een journalist. "Nee", was het antwoord van een controleur. "Behalve je televisietoestel in aluminiumfolie wikkelen", maar hij kon zich niet voorstellen dat iemand dat zouden doen. Mensen stormden naar de winkel. Binnen enkele uren was het aluminiumfolie in Nederland uitverkocht.

Plaatsgebrek
In 1973 meldde de Gazet van Antwerpen dat de plaatselijke dierentuin wegens plaatsgebrek dieren van de hand deed. Elke lezer zou één diertje mogen hebben. Tweehonderd goedgelovigen kwamen langs in de hoop een gratis huisdier te krijgen.

Minder zwaartekracht
De BBC zond in 1976 op een van haar radiozenders een interview uit met een kosmosdeskundige die aankondigde dat Jupiter en Pluto die dag heel even op één lijn zouden staan. Hierdoor zou de zwaartekracht tijdelijk iets minder zijn. De geleerde vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Vlak na de uitzending belden honderden mensen naar de BBC om te melden dat ze hadden gesprongen en dat het een aparte beleving was. Een vrouw zou hebben verteld dat ze met elf mensen in een kamer boven de grond had gezweefd.

Mummie
Het Jeugdjournaal meldde op 1 april 1993 dat men in het Leidense Rijksmuseum van Oudheden het hart van een mummie aan het kloppen had gekregen. De belangstelling was enorm toen de kist waar de mummie in zou zitten, geopend werd. De teleurstelling was groot: in de kist lag alleen maar een papiertje met "1 april!".

Linkshandige whopper
Burger King introduceerde in 1998 via een advertentie een nieuwe vinding: de linkshandige whopper, een hamburger voor linkshandige mensen. Volgens de berichten zou de whopper zijn aangemaakt met 180 graden gedraaide ingrediënten. Door de advertentie werd de snackgigant plat gelopen.

Reclamekoe
In 2003 werd er een unicum gelanceerd: de reclamekoe. Wageningse onderzoekers zou het na zes jaar experimenteren zijn gelukt het gen dat het vlekkenpatroon bij koeien bepaalt te isoleren. Hiermee hadden ze de sleutel in handen om het patroon te manipuleren. Een reclame-ontwerpbureau zou deze mogelijkheid aangrijpen om koeien te voorzien van een reclametekst en illustratie. Het nieuwsfeit kreeg de slogan 'Melkkoe wordt merkkoe' en de pers kwam in volle getale opdraven.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Balkenende als Harry Potter
Het Jeugdjournaal kwam in 2004 met het bericht dat premier Balkenende mee zou spelen in de nieuwste Harry Potter-film.

Mobiel richting het oosten houden
In 2005 verscheen op verschillende media een oproep van www.kennislink.nl om mobiele telefoons in Nederland en Belgie naar het oosten te richten, zodat zwakke signalen van de Huygens-ruimtesonde op Titan opgevangen konden worden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden