70 jaar Israël

Tomer Pawlicki: Ik ben in Israël geboren, maar zie het nu als een vakantieland

Tomer Pawlicki Beeld Bart Grietens
Tomer PawlickiBeeld Bart Grietens

Israël bestond gisteren zeventig jaar. Trouw vraagt vijf bekende Nederlanders met Joodse wortels naar hun band met de staat. Vandaag tot slot: acteur/schrijver Tomer Pawlicki (32).

Barbara Vollebregt

Vier je het 70-jarige bestaan?

"Nee. Ik vier het nooit. Niet uit principe, maar Israël is er, punt. Nederland viert toch ook niet dat het heel lang bestaat?"

Wat betekent Israël voor jou?

"Het is mijn geboorteland. Zonder Israël hadden mijn ouders elkaar waarschijnlijk niet ontmoet. Het is de plek waar een deel van mijn familie woont. Verder is het voor mij nu vooral een vakantieland. Wel een vakantieland dat me herinnert aan mijn identiteit, het Joods zijn."

Ga je er vaak heen?

"Ik was er voor het laatst in maart vorig jaar samen met mijn moeder. We verbleven in Tel Aviv, daar ben ik ook geboren en daar heb ik veel familie wonen. Voor dat laatste bezoek was ik er zo'n vijf jaar niet geweest. Het is daardoor steeds als ik er ben anders.

"Ik ben ook altijd weer benieuwd hoe het zal voelen om daar terug te zijn. Soms voelt het alsof je daar midden in het nieuws staat, omdat ik normaal vooral over Israël hoor via het nieuws. Het is er in ieder geval nooit saai."

Hoe oud zal Israël nog worden?

"Het zal blijven bestaan, maar wel veranderen. Ik denk dat Israël over een paar jaar minder Joods zal zijn dan dat het nu is. Dat is iets waar veel Joodse mensen in Israël voor vrezen.

"Toch hoop ik het ook voor ze, het streven om een land voor maar één etniciteit of volk te behouden is lastig en niet echt van deze tijd. Maar Israël zal wel blijven."

Wat vind je van het vredesbeleid van premier Netanyahu?

"Eigenlijk weet ik te weinig van de politiek om daar iets over te zeggen. Wat ik over hem kan zeggen is dat hij inspeelt op de angst die mensen voelen en daar ben ik nooit zo'n voorstander van.

"Ik ben geen fan van de man, maar verder wil ik me er niet over uitlaten. Het onderwerp ligt heel gevoelig en voor je het weet krijg je de hele wereld over je heen."

Zal de staat ooit in vrede met de buren kunnen leven?

"Ja, ik denk het wel. Er zijn andere leiders voor nodig, maar ik denk het wel."

Lees ook:
Hedy d'Ancona: Ik schaam me voor mijn verwantschap met Israël
Voor oud-minister Hedy d'Ancona (80) is Israël het land waar haar overgebleven familie woont. 'Het moet blijven bestaan, in het deel dat de Israëliërs toekomt. Ik heb ernstige bezwaren tegen de bezettingspolitiek en de schending van de mensenrechten.'

Esther Voet: Israël is echt een wonder
Hoofdredacteur Esther Voet (55) van het Nieuw Israëlitisch Weekblad gelooft dat het Israëlisch-Palestijns conflict is op te lossen: "De oplossing ligt bij de Arabische landen om Israël heen."

Marjan Sax: De staat Israël is een totaal echec
Marjan Sax (70), die Mama Cash oprichtte, een fonds voor vrouwenrechten, vindt Israël een hoofdpijndossier. 'Het is verschrikkelijk hoe het land omgaat met de Palestijnen.'

Binyomin Jacobs: Vrees moet er zijn voor God, niet voor terroristen
Voor Opperrabbijn Binyomin Jacobs (69) is Israël heilig. 'Israël is eeuwig. Dat er Palestijnse opstanden op de agenda staan beangstigt mij niet.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden