Tombola van slechte smaak, pathetiek en ijdelheid

N'OUBLIE PAS QUE TU VAS MOURIR Regie: Xavier Beauvois. Met: Xavier Beauvois, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni. Te zien in: Amsterdam, Eindhoven.

MARK DUURSMA

De hoofdpersoon, gespeeld door Beauvois zelf, ontsnapte in die film aan alle ellende door op een vissersboot te stappen. Inmiddels acht Beauvois de tijd rijp voor ingrijpender maatregelen: in zijn tweede film laat de seropositieve hoofdpersoon, opnieuw gespeeld door de regisseur, zichzelf overhoop schieten in Bosnië. Voorwaar een briljante oplossing van het aids-probleem.

Het is nauwelijks voor te stellen dat de maker van het ingetogen en beheerste 'Nord' tevens de maker is van het potsierlijke en pathetische 'N'oublie pas que tu vas mourir'. Waar het intieme leed van het gezinsleven voorheen werd weggestopt in zwijgende details, wordt het lijden van de wereld nu met schreeuwerige uitroeptekens over de kijker uitgestort.

Voertuig voor al dit lijden is Benoît, een schijnbaar onopvallende student kunstgeschiedenis. Om onder dienst uit te komen snijdt hij op de kazerne-wc zijn arm open, waardoor hij 'per ongeluk' ontdekt seropositief te zijn. Vanaf dat moment zegt Benoît zijn geregelde leventje vaarwel.

Met de dood voor ogen stort hij zich op het gevaar en verzamelt hij zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op het gebied van drugs en seks. Rotterdam blijkt op beide terreinen veel te bieden te hebben en de kijker mag tot in detail meegenieten. Zelfs dergelijke geneugten gaan vervelen en in idyllisch Italië kiest Benoît voor een romance tussen zonnebloemen en klassieke ruïnes. Op zoek naar condooms op het station besluit hij toch maar de trein te nemen naar het front, zich aan te melden bij een of andere militie en in slow motion te sneuvelen.

Beauvois liet zich naar eigen zeggen inspireren door Romantische helden als Rimbaud, Baudelaire en Byron. Hij verplaatst hun fatalistische 'mal du siècle' gevoelens naar het heden en noemt zijn film een 'romantische tragedie'. “Als ik kanker zou hebben, zou ik proberen 'n beetje te rotzooien en dan... een kogel door m'n hoofd”, aldus de jonge filmmaker.

Slechte smaak, pathetiek en ijdelheid strijden in zijn film om voorrang. Beauvois plakt alle kwalen van deze tijd aan elkaar en denkt daarmee iets over het leven te beweren. Het enige dat hij duidelijk maakt is dat puberaal gedweep met groots en meeslepend leven een onsmakelijke vorm kan aannemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden