Tomaten uit de oven op twee manieren

8 pomo primo (druppelvormige kleine tomaten), 4 bella donna of pomodori tomaten, 200 gram gele cherrytomaten (Yellow Pearl), 1 theelepel citroenrasp (onbehandelde citroen), 4-6 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, 1-2 takjes basilicumVoor de gedroogde en verse tomatensalade: tomaten, verse groene tuinkruiden – dragon, munt, kervel, koriander, halve komkommer, Griekse yoghurt (bevroren) en verse bietjes met balsamico azijn.

Sonja van de Rhoer

Het lijkt wel of er elke week nieuwe tomatenrassen bijkomen als we het assortiment bij de groenteboer of in de supermarkt bekijken. Een aantal tomatentelers heeft zijn krachten gebundeld in FrEsteem, zij telen producten (waaronder lekkere tomaten) die vaak anoniem in de winkel liggen, maar zij willen graag informatie verstrekken als het gaat over de producten, de teelt en de tuinbouwsector in het algemeen (www.fresteem.nl).

Halveer de pomo primo, snijd de bella donna of pomodori in vieren, leg ze met de cherrytomaten in een schaal. Voeg aan het citroenrasp tijm, rozemarijn en olijfolie toe en meng de substantie goed. Schep de tomaten in een ovenschaal. Zet de schaal circa 25 minuten onder een voorverwarmde oven van 200°C. Garneer met fijngeknipte basilicum.

Ontvel de pomodoritomaten (twee per persoon), halveer ze en verwijder zaad en vocht met een lepel. Leg de tomaten op bakpapier op een bakplaat en bestrooi ze met zeezout, zwarte peper en een beetje poedersuiker. Hak verse tijm en rozemarijn fijn en strooi dit over de tomaten. Druppel er een fruitige extra virgin olijfolie over en bak de tomaten zes uur lang op 80°C met de ovendeur iets open. Droog cherrytomaten met zaad op dezelfde manier.

Ontvel voor de verse tomatensalade groene, gele en rode tomaten, snijd ze in kwarten en bestrooi ze met zeezout, en zwarte peper. Druppel er olijfolie over en laat een half uurtje marineren. Het is ook lekker er een tomatengelei bij te serveren van gehakte tomaten, stukjes venkel, ui, basilicum, knoflook, gebonden met agar-agar. Rooster de bietjes in de oven en marineer ze in balsamico azijn.

Serveer de verschillende tomatenbereidingen en de bietjes met een groene salade en garneer ze met een eetlepel in de blender gehakte bevroren yoghurt of met een coulis gemaakt van gepureerde komkommer zonder zaad en vocht met koriander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden