Tom van 't Hek telt zegeningen en meevallers

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - Bondscoach Tom van 't Hek had een zwarte week achter de rug. Een nieuwe blessuregolf dreigde een elftal dat aan de vooravond van het WK hockey toch al stroef draaide, verder te verlammen. Maar in een paar dagen kan er veel ten goede veranderen.

De dubbele overwinning op Spanje, met de tot de verbeelding sprekende doelcijfers 10-0, hoort, hoe gek het ook klinkt, niet in die categorie thuis. Daarvoor was de tegenstand van het door de Nederlander Marc Lammers getrainde team te ondermaats.

Het grootste winstpunt is de rentree van Carole Thate. De Amsterdamse dreigde door een gecompliceerde knieblessure de mondiale titelstrijd in Utrecht te moeten missen, maar blijkt weer volledig inzetbaar. Gisteren speelde ze haar 100e interland alsof ze niet een gedwongen pauze had ingelast. Ze werd weliswaar een enkele keer gewisseld om haar nog niet extreem zwaar te belasten, maar als ze speelde, stond er ook iemand: de dominante hockeyster die onvermoeibaar lijnen uitzette.

Die het elftal 'droeg'. Per saldo zal Van 't Hek over praktisch het sterkst denkbare team kunnen beschikken. De kwetsuren van Jeanette Lewin, een andere motor op het middenveld, Ageeth Boomgaardt, Mijntje Donners en Fleur van de Kieft zijn nagenoeg genezen, zodat van de kernspeelsters alleen Myrna Veenstra het WK zal missen. De Amsterdamse brak de vorige week op de training een wijsvinger. Van 't Hek: “Dat is een meevaller, al had ik in de voorbereiding graag over een completere ploeg beschikt. De meesten bevinden zich op het randje van er doorheen zitten.”

Het derde lichtpunt in het leven van Tom van 't Hek heet sinds gisteravond Dillianne van den Boogaard. In het spoor van haar mannelijke collega Bram Lomans scoorde ze er uit de strafcorner lustig op los. Vier keer (uit acht mogelijkheden) mikte ze hard raak, bij de vijfde gelegenheid vloeide er een strafbal uit voort, die onberispelijk door Thate werd benut. Zaterdag liep het nog een stuk stroever. Toen kreeg Nederland twaalf korte hoekslagen en leverde maar één indirect resultaat op. “Je moet een keer de goals maken”, oordeelde amateur-psycholoog Van 't Hek, die kennelijk de voorziene blik had gehad om zijn dames midden in de zware oefencampagne ook een keer licht verteerbaar kanonnenvoer te offreren.

Niemand van de weinige toeschouwers in het Frockey-stadion verbaasde zich over de afwezigheid van het armetierige Spanje op het aanstaande WK en dus was Van 't Hek de laatste die conclusies uit twee speelse overwinningen (3-0 en 7-0) trok. Zaterdag gaf Oranje bij de stand 0-0 nog enkele kansjes weg, zondag liet het Spanje al binnen de eerste minuut hulpeloos achter de feiten aanlopen. Hij prees zijn 'werkloze' verdedigsters voor de organisatie en discipline in hun spel. Wat al die loftuitingen waard zijn, zal, in de finalefase van de oefencampagne, tegen Zuid-Afrika (donderdag) en de torenhoge favoriet Australië (zaterdag) blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden