Tom Mikkers stopt als voorman van de Remonstranten

Tom MikkersBeeld Twitter

Algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap Tom Mikkers legt komende zomer zijn werkzaamheden neer. Mikkers kondigt vandaag zijn afscheid aan tijdens een ledenbijeenkomst.

De theoloog zwaaide sinds 2008 de scepter binnen het kleine en vrijzinnige kerkgenootschap, dat vooral naamsbekendheid verwierf door een spraakmakende reclamecampagne ('Mijn God trouwt ook homo's) op NS-stations vorig jaar.

Het vertrek van Mikkers valt samen met einde van het beleidsplan waar eerdergenoemde ledenwervingscampagne deel van uitmaakt.

'Gedaan wat ik kon doen'
"Toen ik in 2008 aan de baan begon had ik een termijn van vijf jaar voor ogen", schrijft Mikkers in een verklaring. "Inmiddels doe ik dit werk meer dan acht jaar. Ik ben naar dit moment toegegroeid. Het laatste jaar merkte ik dat ik mij geen voorstelling kon maken van datgene wat ik nog in deze rol op me zou kunnen nemen. Dat wat ik te geven heb, heb ik gegeven. Dat wat ik kon doen, heb ik gedaan. En langer blijven zou een herhaling van zetten gaan worden."

Mikkers stelt de remonstranten achter te laten als kerk waarin de krimp tot stilstand is gebracht en zich een voorzichtige groei voordoet. "Mijn doel was een methode te ontdekken om nieuwe remonstranten aan ons te binden en onze relevantie onder het voetlicht te brengen. Ik kan niet zeggen of dat al is gelukt, maar er ligt nu in ieder geval wel iets waar mijn opvolger mee verder kan. De dekens zijn opgeschud."

Groei
De remonstranten hebben op dit moment 5000 leden en 'vrienden' verspreid over veertig gemeenten. Achttien daarvan zijn volgens de vertrekkend kerkleider het afgelopen jaar gegroeid.

Over zijn eigen toekomst wil Mikkers nog niet al te veel kwijt. "Ik heb een aantal lopende projecten en wat ijzers in het vuur met sollicitaties. Eerst ga ik deze baan van mij 'afschudden'."

Tijdens de Algemene Vergadering van Bestuur op 4 juni in Utrecht nemen de remonstranten officieel afscheid van Tom Mikkers als algemeen secretaris.

Maandag in Trouw een uitgebreid artikel over het afscheid van Tom Mikkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden