Tom Egbers ’Van de Febo tot De Librije’

Tom Egbers (1957) is sportpresentator, journalist en auteur van de boeken ’De zwarte meteoor’ en ’Twaalf gestolen jaren’. Gisteren verscheen de geactualiseerde versie van ’De zwarte meteoor, schijnbewegingen van een sterspeler’.

Blijft het bij die boeken?

„Nee, ik heb met mijn uitgever afgesproken dat er in 2011 opnieuw een boek van mij verschijnt. Ik ga je daar nog niets over vertellen, behalve dan dat het zich afspeelt in Liverpool en Amsterdam en dat het geen sportboek wordt.”

Beschrijf uw boekenkast eens.

„Hij loopt van de vloer tot aan het plafond, er staan tamelijk veel boeken in, hij is door een timmerman gemaakt en telt negen verdiepingen. Om bij de bovenste plank te komen moet ik een laddertje op. En hij staat in de huiskamer. De aanblik van een boekenkast vind ik als kijken naar een kunstwerk. Het is een vrolijk gezicht, al die kaften. En hoewel het veel kleuren door elkaar heen zijn vormt het toch één geheel. Het heeft iets rustgevends.”

Staan ze op volgorde?

„Ze staan op alfabetische volgorde en ze staan ook op onderwerp. Bovenaan bevinden zich de sportboeken, dan gaat het over in Nederlandse literatuur, vervolgens krijgen we van oorsprong buitenlandse boeken die in het Nederlands zijn vertaald en helemaal onderaan staan de biografieën en de boeken die groot van stuk zijn zoals een bijbel uit 1901 uit Engeland. Die heb ik geërfd van mijn moeder. Verder heb ik veel naslagwerken van The Beatles. Maar ook van Hergé en Kurt Weill. Ik heb welgeteld drie boeken waarop het portret van de schrijver op de rug staat: Kees van Kooten, Léon de Winter en W.F. Hermans. Dat doen Nederlandse auteurs niet graag, met hun hoofd op de rug. Overigens vind ik Hermans van die drie het beste.”

Wat zijn verder uw favorieten?

„Jan Wolkers moet ik zeker noemen. Ik heb van niemand meer boeken dan van Wolkers. Van Oscar Wilde heb ik ook alles. Ik herlees ’Over de bergen’ van Gerrit Komrij met groot genoegen. Ik heb alles van Gerard Reve. Zijn beste boek vind ik ’Het boek van violet en dood’. Dat is mooier geschreven dan ’De avonden’.”

Mooiste en dierbaarste boek?

„Mooiste boek: ’The Times Atlas of the World’. Dierbaarste boek: ’On the road’ van Jack Kerouac. Omdat ik toen als jongen zelf on the road was.”

Wat zegt uw boekenkast over u?

„Hij is in ieder geval divers. Je vindt er zowel goeie kroketten als het luxueuzere werk. Alles tussen de Febo en De Librije in, zogezegd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden