Tom Brady: de perfecte sportman, en de allerbeste quarterback ooit

smeets in the states | Sportjournalist Mart Smeets toerde door de Verenigde Staten, op zoek naar opmerkelijke sportverhalen. Deel 3: Tom Brady, quarterback en vriend van Donald Trump.

Thomas Edward Patrick Brady jr. moet nog drie perfecte wedstrijden afleveren voordat de hele Amerikaanse sportwereld hem zal aanwijzen als de allerbeste quarterback ooit in het American Football.

Velen in en rond Boston zien in Brady de verpersoonlijking van de perfecte sportman en twijfelen niet aan hun New England Patriots, de ploeg die al in 2000 Brady aantrok. Opmerkelijk: Brady was dat jaar in de 'draft' pas de 199ste speler die gekozen werd, als een bijna naamloze collegespeler met een vleugje toekomst in deze harde sport.

Nu, zestien jaar later, staat de 39-jarige Brady nog altijd op het veld. En hoe. Brady torst een rugzak vol records, die kenners doet duizelen. Hij leidt alle quarterback-klassementen, heeft door de jaren heen 262 NFL-wedstrijden gespeeld met het bijna aanmatigende winstpercentage van 76.

Behalve angstaanjagend sterke cijfers draagt Brady een aantal andere eigenschappen dat hem bijna 'untouchable' maakt. Hij komt over als een beleefde man die zijn zaken op alle fronten goed voor elkaar heeft. Hij blijft rustig en lacht vragen en aantijgingen in de richting van zijn privéleven minzaam weg.

Hij kiest zijn commerciële uitingen met zorg. Hij toont smaak, waardigheid en gevoel voor het dragen van de juiste kleding. Hij mijdt zoveel mogelijk rode lopers en popi- sociale bijeenkomsten en...hij zegt al jaren een goede vriend van Donald Trump te zijn en hem te kennen van de golfbaan.

In de Amerikaanse sportjournalistiek blijft Brady een bijna onneembare veste. Hij houdt afstand en bijna te beleefd beëindigt hij gesprekken, draait zich rustig om en wandelt weg - altijd de rug gestrekt. Tegenstanders vinden hem arrogant en afstandelijk, zijn fans noemen hem zelfverzekerd en beleefd.

In de American Football-wereld staat Brady bekend als een man vol humor, een teamspeler die solo wedstrijden kan winnen, een familieman die met die familie nooit in het spotlicht komt en een ronduit grappige hoofdrolspeler in zijn goed betaalde reclame-uitingen voor merken als Ugg, Under Armour, Beautyrest, Foot Locker en Shield Health Care. Bekijk ze op internet en je schiet meteen in de lach.

Het vermogen van Brady wordt geschat op bijna 200 miljoen dollar, wat nog schril afsteekt bij de bankrekening van zijn vrouw, het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen (weet u nog wel, die vrouw van die schier eindeloze wandeling door het Olympisch Stadion van Rio, afgelopen zomer). Zij draagt 386 miljoen dollar bij aan de huishoudpot.

Bijna alles in het leven van deze topsporter (die overigens volkomen onopgemerkt door de Kalverstraat kan lopen) speelt zich in hogere sferen in alles af: geld, roem, sociale leefomgeving, vakanties, manier van wonen en omgaan met succes. Alles gebeurt in de overtreffende trap en van een 'normaal leven' kan nauwelijks gesproken worden.

Ja, ooit was hij normaal. Men zag hem over het hoofd in 2000 toen de profteams mochten kiezen uit de groep aanstormende jeugd uit de college-rangen. Zijn criticasters noemden hem te traag, te mager en slechts in het bezit van een 'oké-arm'. Zestien jaar later staat hij als 39-jarige man centraal in Amerika's belangrijkste wintersport: football. Hij voert veel categorieën aan: passes, scores, winstwedstrijden...de beste in bijna alles.

En Brady is een knappe verschijning, maar ook een man die er werkelijk alles aan doet fit te blijven en zijn gestel op orde te houden. Hij is spartaans streng voor zichzelf, eet en drinkt uiterst gezond en ontloopt zo'n beetje alles dat 'slecht' is voor een sporter. Soms heb je weleens de indruk dat hij té perfect, té goed, té gezond, té beleefd en té weloverwogen leeft; zijn bestaan kent nauwelijks krasjes.

Behalve dan die opzienbarende zaak van anderhalf jaar geleden. Bij de ontdekking dat de speelballen van de Patriots in het geniep licht van lucht ontdaan werden (en dus iets makkelijker te behandelen waren voor de quarterbacks). Brady zou hiervan geweten hebben en werd een belangrijke hoofdrolspeler in 'Deflegate'. Hij werd voor vier wedstrijden geschorst.

En hoe zit het met zijn vriendschap met Trump? Toen in november bekend werd dat een aantal bloemrijke figuren uit de Amerikaanse topsport hun stem aan Trump zou geven, werd Brady daar direct bij opgevoerd. Samen met onder meer de honkballers Buchholz en Damon, de verknipte ex-basketballer Rodman, football-icoon Mike Ditka, ijzeren vuist Hulk Hogan, en ook de president van de vechtsportindustrie UFC, Dana White.

Tijdens een persconferentie riposteerde Brady met: "Ja, ik beschouw hem als een vriend, maar dat wil nog niet zeggen dat ik op hem gestemd heb." Waarna hij licht boog, iedereen bedankte voor de aandacht en ijzingwekkend kalm zei: "Nog vragen die over football gaan? Neen? Dan wens ik u allen nogmaals een goedemiddag."

Waarna hij rustig en zeker weg stapte: 39 jaar oud en een icoon in wording. Eentje van de lichting Ali, Michael Jordan en Wayne Gretzky dus. In Amerika noemen ze hem, eenvoudigweg: The greatest of all. Hijzelf lacht die eretitel rustig weg: onzin, waarna er weer een polemiek losbreekt over deze uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden