'Tolheffing op verkeersknelpunten'

(Novum) - Automobilisten moeten over enkele jaren tol gaan betalen op een aantal punten waar veel files voorkomen. Het tolgeld zal worden gebruikt om investeringen in wegen en tunnels op die plaatsen terug te verdienen. Dat meldt de Telegraaf vrijdag. Als het aan het kabinet ligt, gaan automobilisten in de toekomst tol betalen op wegen in de randstad rond Amsterdam, Utrecht en Delft, bij de Merwedebrug en op de A2 bij Maastricht.

Volgens minister van Verkeer en Waterstaat Carla Peijs (CDA) is uit onderzoek gebleken dat tolheffing een wezenlijke bijdrage levert aan de bestrijding van files. Het kabinet wil infrastructurele megaprojecten samen met het bedrijfsleven financieren. Het tolplan staat in het concept van de nota Mobiliteit die vrijdag in de ministerraad wordt besproken.

Het plan gaat in tegen het advies van een aantal belangenorganisaties, waaronder de ANWB. Die hadden gepleit voor een elektronisch systeem van 'knelpuntenheffing' waarbij automobilisten op drukke verkeerspunten per kilometer betalen. Volgens het kabinet zou dat systeem technisch gezien een 'mammoetoperatie' zijn en pas tussen 2012 en 2017 ingevoerd kunnen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden