Tolbert568 krijgt mooie oude dag in het koeienrusthuis

Partij voor de Dieren redt gelauwerde universiteitskoe van de slacht

Tolbert568 verhuist vandaag naar Friesland, waar ze in koeienrusthuis De Leemweg in Zandhuizen van haar oude dag mag genieten. Uitzonderlijk voor een koe van 13, die was voorbestemd voor de slacht. "Ze staat symbool voor een andere omgang met dieren dan alleen als gebruiksvoorwerp", zegt Saskia Oskam van de Partij voor de Dieren, afdeling Utrecht.

Tolbert568, vernoemd naar haar Groningse geboorteplaats, stond tot vandaag op proefboerderij De Tolakker, bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In juni werd ze nog gehuldigd voor de productie van 100.000 liter melk, een uitzonderlijke prestatie voor een biologische koe. Maar na de geboorte van haar tiende kalf kon ze niet meer drachtig worden en werd ze overbodig. Een gang naar het slachthuis leek onvermijdelijk.

Oskam las over de huldiging in de Telegraaf en kwam in actie, net als Hanneke Mol, oprichter van de stichting Hanna die zich bekommert om oude, zieke en gedumpte dieren. Samen begonnen ze een crowdfundingactie om geld bijeen te brengen voor verzorging in het koeienrusthuis. Dat kost 150 euro per maand. De universiteit staat de koe gratis af.

Zelf is Oskam veganist, ze eet of drinkt niets dierlijks. Zover hoeven anderen van haar niet meteen te gaan, maar een meer plantaardig voedselpatroon zou voor de hele wereld beter zijn, vindt ze. "De voedselproductie is zo uit zijn voegen gegroeid, dat moet wel misgaan. Dat zie je aan de protesten van de boeren in Frankrijk, die dachten dat ze moesten uitbreiden, maar de melkprijs alleen maar zien dalen."

Eén geredde koe zal geen verandering brengen in de scheve verhoudingen in de wereld, beseft Oskam. "En ik snap ook wel dat het niet te doen is om alle koeien te redden. Maar we kunnen hiermee wel aandacht vragen voor de impact van het westerse consumptiepatroon."

Dat zegt allemaal niks over Tolbert568, benadrukt Oskam. "Ze ziet er heel goed uit, heeft geen ingevallen heupen zoals de koeien uit de vee-industrie die worden uitgemolken tot het uiterste. De Tolakker is een biologisch bedrijf, ze doen daar hun best hun koeien een goed leven te geven. Maar ook in de biologische landbouw worden kalfjes bij de moeder weggehaald om de melk aan de mens te geven."

Marieke Veldman van de faculteit Diergeneeskunde beaamt dat. "De Tolakker is een echt boerenbedrijf, om studenten diergeneeskunde op te leiden. Het klinkt cru, maar als een dier economisch klaar is, gaat het naar het slachthuis. Hartstikke leuk dat Tolbert568 nu een plek krijgt in het rusthuis, maar dat kan niet bij elke koe."

Oude koeien, paarden, honden, katten en kippen

Bert Hollander (45), sinds zijn 13de vegetariër, begon zijn koeienrusthuis negentien jaar geleden met de twee overgebleven koeien uit het melkveebedrijf van zijn ouders. Inmiddels staan er 39 koeien en vier ossen (gecastreerde stieren). Stichting De Leemweg werft donaties om de verzorging te bekostigen. Een koe hoeft er niet 'te produceren' en wordt ook na haar natuurlijke dood niet opgegeten. Het is het enige koeienrusthuis van Nederland. Voor paarden zijn er op meerdere plaatsen bejaardenhuizen, zoals Stal de Utrecht in het Brabantse Esbeek.

Ook voor honden en katten is er opvang, als hun baasjes naar een verzorgingshuis gaan waar het huisdier niet wordt toegelaten, zoals de Seniorenclub in Wassenaar. Red een Legkip, van de stichting Comité Dierennoodhulp, vraagt donateurs om zelf een opvangplek te zoeken voor kippen die worden vrijgekocht uit legbatterijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden