Ik heb een droom

Toine Timmermans: 'Ik droom van een voedselketen die precies produceert wat we nodig hebben'

Toine Timmermans (1965) reist de hele wereld over als voedselverspillingsexpert Beeld Jörgen Caris
Toine Timmermans (1965) reist de hele wereld over als voedselverspillingsexpertBeeld Jörgen Caris

“Mijn vader was altijd buiten bezig. We hadden een tuinbouwbedrijf en ook ganzen, kippen, geiten en een bok met een bokkenkar. 

We haalden bijna al ons eten lokaal, dat is nu bijna niet meer voor te stellen. We verbouwden ook groenten, we zaten altijd in de aarde te wroeten. Daardoor werd ik denk ik automatisch een doener, ik ben geen dromer.

Tot ik een jaar of 10 was, had ik een terugkerende nachtmerrie. Ik viel in een eindeloos diepe put, waar onderin water lag. Er vloog altijd een eend mee. Die kon de put weer uit vliegen, ik niet. Vlak voor ik in het water viel, werd ik wakker. Ik heb geen idee wat het betekent. Ik kan me niets vervelends herinneren uit die tijd, ik had een onbezorgde jeugd in Brabant.

Na de middelbare school droomde ik ervan om boswachter te worden. Ik schreef me in voor de opleiding Bosbouw aan de Wageningen Universiteit, al was ik een echte bèta. Ik zag het wel zitten om met Belgische paarden hout uit een bos te slepen. Ik hield de studie één dag vol en stapte over naar landbouwtechniek. Nog liever wilde ik bijdragen aan oplossingen voor het landbouwsysteem door middel van computers, robots en kunstmatige intelligentie. Dat stond dertig jaar geleden nog in de kinderschoenen. Techneuten kunnen systemen echt veranderen, dat vind ik nog steeds fascinerend.

Slimmer

Ik houd me bezig met voedselverspilling en duurzaamheid. Mijn droom is dat we een voedselketen ontwerpen die precies produceert wat we nodig hebben en dat we verspillingsloos gaan consumeren. Technisch gezien kan dat. Met data van huishoudens kunnen we behoeften goed in kaart brengen. Voedselverspilling komt vooral door de angst voor te weinig, dat lijkt in ons DNA te zitten. Maar er is eten in overvloed; dat we meer moeten produceren, is faliekante onzin. We moeten slímmer produceren en inclusief en circulair gaan denken.

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat we met z’n allen beslissen dat we een circulaire economie willen inrichten, waarbij we alle grondstoffen optimaal gebruiken. Met de Nationale Taskforce Samen Tegen Voedselverspilling willen we in 2030 voedselverspilling hebben gehalveerd in Nederland. Dat betekent dat we jaarlijks 1 miljoen ton aan verspilling moeten voorkomen.

Een grote groep bedrijven en andere koplopers wil dat wel, maar de consument moet nog mee. Jaarlijks gooien we per persoon nog 41 kilo weg. Daarom hoop ik dat er meer mensen en organisaties komen die ecologische en ethische vraagstukken op de agenda durven zetten en die daarin een voorbeeld durven zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan kerken. Daarom willen we binnen een jaar met paus Franciscus aan tafel zitten.”

Toine Timmermans (1965) reist de hele wereld over als voedselverspillingsexpert. Hij is verbonden aan Wageningen University & Research en mede-initiator van de Taskforce Samen Tegen Voedselverspilling. Binnenkort praat hij in Australië met verantwoordelijken over het tegengaan van verspilling.

Lees alle eerdere afleveringen van 'Ik heb een droom' hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden