Togo verloor zijn voetbaltoekomst

lomé – Togo voetbalde afgelopen weekend zijn eerste interland sinds de aanslag op het team vlak voor de Afrika Cup begin dit jaar. Het stadion in hoofdstad Lomé bleef leeg. Wat een gouden generatie had moeten zijn, werd een tijdperk van desillusie.

Stadion Kégué biedt plaats aan 35.000 mensen. Tijdens de eerste interland in maanden, tegen Ivoorkust, zijn het er nog geen drieduizend. Niet zozeer vanwege het ontbreken van sterren als Adebayor en Drogba, zegt Joseph Müller Afanyagbe, maar vooral omdat het publiek diep teleurgesteld is. Müller is voormalig voetbalexpert bij de Togolese radiozender SportsFM en trad regelmatig op als voetbalanalist voor de BBC. „Een jaar geleden was het bij wedstrijden als deze nog overvol.”

Het kantoor van Tchanile Tchakala hangt vol foto’s van Adebayor. Drie jaar geleden bezocht Togo’s grootste ster Tchakala’s voetbalschool Liberty. Het was een tijd waarin Togolees voetbal gelijk stond aan euforie. Het kleine West-Afrikaanse land had zich een jaar eerder geplaatst voor het WK in Duitsland. Het was een team vol jonge spelers uit Europese topcompetities en de eerstvolgende Afrika Cup zou in buurland Ghana zijn. Togo’s gouden voetbalgeneratie stond aan het begin van een roemrijke zegetocht. „De stemming was opperbest”, herinnert Tchakala zich. „De boel ontplofte toen Togo zijn eerste goal maakte op het WK 2006”.

Een jaar later ging het mis. Tijdens de kwalificatie voor de Afrika Cup 2008 crashte een helikopter vol officials na Togo’s gewonnen uitduel met Sierra Leone. Twintig Togolezen kwamen om. Het land stond in de kwalificatiereeks, met nog twee wedstrijden te spelen, vier punten voor op Benin. Het rouwende Togo verloor beide duels en werd op de laatste speeldag alsnog ingehaald. „De grootste klap denkbaar”, zegt Müller. „Dat wij met onze sterren het toernooi in Ghana, op enkele kilometers van Lomé, moesten missen, was onverteerbaar.”

Het bleek nog rampzaliger te kunnen. In januari dit jaar maakte een aanslag in Angola, vlak voor de Afrika Cup in dat land, een einde aan het leven van twee begeleiders en de chauffeur van het Togolese nationale elftal. Op last van de regering trok Togo zich terug. Het kwam Togo op een schorsing te staan. De Afrikaanse voetbalbond bleek niet gediend van politieke inmenging in de sport.

„Voor het eerst hadden wij een goede kans de tweede ronde te bereiken”, treurt Müller. „Er was geld vrijgemaakt voor een gedegen voorbereiding. Alle spelers staken in bloedvorm.” Togo werd tot het toernooi van 2016 gediskwalificeerd. Het beste team uit Togo’s historie zal daardoor nooit aan een Afrika Cup meedoen. Als Togo weer van de partij is, zijn sterren als Adebayor de dertig gepasseerd.

„De droom van de huidige generatie jonge spelers is aan diggelen”, weet Müller. „Allemaal wilden ze in het nationale elftal schitteren tussen alle sterren, om zo ontdekt te worden in Europa.” Dat zal niet meer gaan. Togo mag de komende jaren alleen vriendschappelijk spelen en daarvoor krijgen de sterren geen vrij van hun Europese clubs. „De overheid zal weer minder geld in voetbal steken”, denkt Müller. „Het kan zomaar zijn, dat Togolees voetbal over zes jaar niets meer is”.

Het WK 2014 in Brazilië is het enige houvast, meent Tchakala. „De wereld van de jongens die ik train is ingestort. Ze weten niet meer waar ze van moeten dromen. Het kost de trainers van mijn school veel energie om iedereen nu nog optimaal te motiveren. Het enige wat wij kunnen doen, is wijzen op het feit dat het leven met het WK in 2014 weer doorgaat. Dat ze nog jong zijn en dat hun kansen nog wel komen.” Hij zucht. „Maar gemakkelijk is het niet.”

Tot overmaat van ramp verliest Togo in Stadion Kégué ook de eerste interland in bijna een half jaar. Zelfs voor het handjevol supporters dat is komen opdraven om hun van sterren ontdane ploeg aan te moedigen, is de middag een bittere pil. Het stadion zal de komende wedstrijden waarschijnlijk niet voller zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden