Toga's op de Dam: 'Dominees als merkwaardige diersoort'
Het zou verlegenheid kunnen zijn. Want uit een enquête die de Protestantse Kerk in Nederland hield onder haar predikanten kwamen zij naar voren als nogal introverte persoonlijkheden. Misschien verklaart dat de discussie die de afgelopen dagen woedde in domineeskringen: was het wel gepast dat de predikanten zich vanmiddag in toga op de Amsterdamse Dam waagden?
In de Nieuwe Kerk op de Dam waren vandaag zo'n vijfhonderd dominees verzameld. Met toespraken, workshops en een lezing van de vermaarde Britse theoloog Alister McGrath stonden ze stil bij het tienjarig bestaan van hun kerkgenootschap. Het beoogde hoogtepunt van de dag was een fotosessie op straat, met zoveel mogelijk dominees in toga, als 'gezicht van de kerk'.
Niet iedere dominee kon het idee waarderen. "Waar staan we voor, daar op de Dam midden in Nederland?" vroeg Harry Pals van de Janskerk in Utrecht zich bijvoorbeeld af. "Wilden we de macht van de kerk bevestigen door honderden vertegenwoordigers in een indrukwekkend gewaad? En geven mannen in een jurk niet een veel te eenzijdig beeld van de kerk?"
'Rare modeshow'
Pals deed vanmiddag niet mee. Liever had hij van de fotoshoot een demonstratie tegen geweld gemaakt. "Borden erbij met 'Wij geloven - maar niet in geweld', dat had een geweldig actueel getuigenis kunnen zijn."
Pals' collega Piet van Veldhuizen uit Hendrik-Ido-Ambacht deed ook niet mee. "Wat voor statement maak je door zo'n rare modeshow te doen? Een vertoon van priesterlijkheid? Dominees als een merkwaardig diersoort?"
De Protestantse Kerk benadrukt dat de 'togashoot' ludiek bedoeld was, 'met een knipoog'. Maar predikant Adri Terlouw (Dronrijp) vond het idee 'dwaas, potsierlijk en gênant'. "Buiten de liturgische context slaat een toga nergens op. Ik denk dat deze actie bedoeld was om te scoren in de media. Ik houd echt niet van zulke hypes."