Tofik Dibi is nu gebeten hond, partij zoekt saamhorigheid

'

Was hij twee maanden geleden nog troonpretendent, nu is Tofik Dibi, bijkans een paria in zijn partij. Op het 31ste GroenLinks-congres, zaterdag in het Utrechtse Vredenburg , zat er voor hem niet meer in dan een bleek applausje na afloop van zijn presentatie. Hij vroeg het congres hem de tiende plaats op de lijst te gunnen, "omdat ik onder die andere goede kandidaten niemand zie met een vrijzinnig profiel."

Op dat moment had Dibi er al publiekelijk van langs gekregen. Eerst van Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie, later van partycoryfee Wim de Boer. Thissen hekelde vanaf het podium Dibi, die eerder had gezegd dat de kandidaatsprocedures uit de oertijd zouden stammen.

"Hier sta ik, live vanuit de prehistorie", zei Thissen, die vervolgde met een betoog waarin hij duidelijk maakte dat democratisch vastgestelde procedures niet ouderwets zijn. "Je dient je te houden aan de afspraken die door het congres zijn vastgesteld" , zei Thissen tot Dibi, die bij zijn ambitie om lijsttrekker te worden zich weinig had aangetrokken van procedures. "Het werk moet zorgvuldig gebeuren. Dat verdraagt zich niet met kandidaten die openlijk kritiek hebben."

Even later besteeg Wim de Boer het podium, die zonder de naam van Dibi te noemen hem het vel over de oren haalde. De Boer droeg de Kamerfractie op zich meer aan te trekken van de mening van het congres. "Een volksvertegenwoordiger heeft een eigen mandaat, maar dient zich ook rekenschap te geven van degene die hij vertegenwoordigt." Dat betekent soms slikken, als het gaat om het grotere belang. Als het teveel om het ego gaat, dan staat "dat gedrag samenwerking in de weg", volgens De Boer de oorzaak van de huidige stand van de peilingen. Een nieuwe fractie dient saamhorig te opereren. De Boer verwoordde daarmee de mening van de hele partij, die met lede ogen toezag hoe de huidige Kamerfractie nooit een team werd. Dit keer werden kandidaten voor de volgende periode daarom niet alleen geselecteerd op kennis en politiek profiel, maar ook op hun vermogen tot samenwerken en teamgeest. Bij dat proces vielen de huidige Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis af.

Geen achttien? Geen alcohol
Bij de eerste tien op de kandidatenlijst van GroenLinks schoven de nieuwkomers Niels van den Berge en Corinne Ellemeet iets naar beneden, ten gunste van de zittende Kamerleden Arjan el Fassed en Rik Grashoff. Het congres nam amendementen aan dat er in het verkiezingsprogramma een vuurwerkverbod komt en een verbod op alcoholverkoop aan jongeren onder achttien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden