Tofik Dibi gaat voor tien zetels, of meer

Tofik Dibi staat de pers te woord na de persconferentie waarop hij zich presenteerde als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks. Beeld Werry Crone
Tofik Dibi staat de pers te woord na de persconferentie waarop hij zich presenteerde als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks.Beeld Werry Crone

Bij de persconferentie in de Amsterdamse Jordaan waar Tofik Dibi zich gisteren als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks presenteerde, viel geen onvertogen woord over de partijgenoot die hij met zijn kandidatuur uitdaagt: Jolande Sap. Dat lag niet aan de aanwezige journalisten, die bestookten Dibi met vragen over zijn huidige fractievoorzitter.

Jurre Plantinga

Dibi gelooft dat hij GroenLinks bij de verkiezingen in september meer zetels kan bezorgen dan zijn collega: minder dan tien noemt hij 'onacceptabel'.

Sterker nog, zo zei het Kamerlid, hij wil meer zetels binnenslepen dan de partij ooit haalde. Ook denkt Dibi in vergelijking met Sap meer over de 'vechtmentaliteit' te beschikken die hij nodig acht om een 'harde campagne' te voeren tegen de andere partijen. Maar inhoudelijk verschillen de twee niet zoveel, zo kreeg de pers te horen.

Geen kwaad woord dus over Sap. Toch is het moeilijk om de kandidatuur van Dibi niet als een directe aanval op haar leiderschap te zien. De afgelopen maanden deden er talrijke geruchten de ronde dat er binnen fractie en achterban aan de positie van Sap werd getwijfeld, vanzelfsprekend gevoed door de slechte peilingen.

Nadat Sap eind vorige maand het 'Lente-akkoord' door haar fractie loodste, leek de rust even terug. Maar Dibi wil verandering, en wel nu.

Wat gaat er dan precies veranderen, mocht Dibi het tot lijsttrekker schoppen? Het zal vooral een kwestie van stijl zijn, vertelde de dertiger. "Die verkiezingsposter van de PSP uit de jaren zeventig? Met die naakte vrouw voor een koe in het weiland?" GroenLinks moet terug naar die tijd, vindt Dibi: "Het moet scherper, origineler, anders."

GroenLinks als 'radicale vernieuwingspartij', dat heeft Dibi voor ogen. Met 'nieuwe politiek', zoals het pleidooi voor een 'kinderpardon' dat hij buiten de muren van het Binnenhof - via lokale GroenLinks-afdelingen - begon toen de Angolese asielzoeker Mauro Manuel uitgezet dreigde te worden.

Het zong al een week rond dat Dibi zich als kandidaat-lijsttrekker wilde opwerpen. Dat de officiële bekendmaking nog even op zich liet wachten, lag onder meer aan 'allerlei interne regels' die hij wilde respecteren. En bovenal: "Ik wilde eerst een persoonlijk gesprek met Jolande voeren."

Mocht Tofik Dibi het niet tot lijsttrekker schoppen, dan blijft hij beschikbaar voor een nieuwe termijn als Tweede Kamerlid - de functie die hij sinds zes jaar bekleedt.

Sap liet al weten 'met plezier' de strijd met tegenkandidaten aan te gaan. Op 31 mei maakt de kandidatencommissie van de partij bekend wie er allemaal voor het lijsttrekkerschap in aanmerking komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden