'Toezichthouders willen veto bij fusie Euronext'

LONDEN (ANP) - Europese toezichthouders willen het recht hebben om een veto uit te spreken over benoemingen van Amerikanen in het bestuur van fusiebedrijf Euronext en New York Stock Exchange (NYSE) voordat ze akkoord gaan met de samensmelting.

Dat heeft Michel Prada, een hoge bestuurder bij de Franse toezichthouder Autorite Des Marches Financiers (AMF), gezegd tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Prada zou het veto alleen worden gebruikt als iemand volgens Europese maatstaven niet geschikt wordt geacht voor de baan.

,,We willen ook iets kunnen zeggen over benoemingen in het bestuur'', zei Prada. Hij voegde toe dat het niet de bedoeling is dat toezichthouders het recht krijgen bestaande bestuursleden weg te stemmen.

Conclusies

Europese toezichthouders buigen zich momenteel over een mogelijke fusie tussen de bedrijven. De conclusies worden uiterlijk begin december verwacht, zo zei een woordvoerster. Ze wilde niet ingaan op de uitlatingen van Prada.

De aandeelhouders van Euronext spreken zich op 19 december uit over de fusie. Als de samenvoeging doorgaat, ontstaat het eerste transatlantische beursbedrijf ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden