Toezichthouders per direct weg om VMBO-drama Maastricht

Twee toezichthouders moeten opstappen als gevolg van de 'ernstige' fouten die zijn gemaakt waardoor de examens van leerlingen van het Sint-Maartenscollege en het PortaMosana College zijn afgekeurd. Beeld Novum RegioFoto

Bij zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) moeten twee leden per direct opstappen. De maatregel is het gevolg van de fouten die zijn gemaakt waardoor minister Slob van Onderwijs vorige week 354 examens van VMBO Maastricht ongeldig verklaarde.

Het gaat om de leden van beide organen die de portefeuille onderwijs behartigden. Zij worden zo snel mogelijk vervangen, heeft de Raad van Toezicht van de LVO zondagavond beslist.

Ook komt er een externe examencommissie die toezicht gaat houden op het adequaat bijhouden van de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Daar schortte het aan. Als gevolg van slordigheden in die administratie door de docenten werden de examens van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig verklaard.

Daarnaast doet de Raad van Toezicht een dringend beroep op de minister om de cijfers die zijn gescoord bij het centraal schriftelijk examen te laten staan.

Een woordvoerder van de LVO zei in een toelichting dat de administratie de achilleshiel blijkt. "Onze docenten hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blonken ze niet uit." Ze waren volgens hem soms gemakzuchtig, nonchalant of slordig bij het invullen van alle vakjes na gemaakte werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar. Soms werden resultaten van twee toetsen ten onrechte samengevoegd.

Examencommissie

De nieuwe externe examencommissie moet voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt, en gaat controleren of bij werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar alles volgens de regels verloopt.

De Raad van Toezicht besloot tot deze maatregelen 'vanwege de grote maatschappelijk impact, de emotie en de commotie en met grote spijt richting de getroffen eindexamenkandidaten'. De maatregelen gaan per direct in.

De LVO is een koepel van dertig scholen in heel Limburg, waaronder de twee VMBO-scholen in Maastricht, waar de examens ongeldig zijn verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden