Toezicht zeilster Laura opgeheven

De rechtbank in Middelburg heeft dinsdag de ondertoezichtstelling van de 14-jarige zeilster Laura Dekker opgeheven. Het is volgens de rechter nu aan haar ouders om te beslissen of ze solo een zeilreis rond de wereld mag maken. Tot nu toe kon dat niet omdat Laura onder toezicht van Jeugdzorg stond. Laura was dinsdag niet bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig.

De Raad voor de Kinderbescherming had de rechtbank om verlenging van het toezicht gevraagd. Bureau Jeugdzorg Utrecht had er bij de rechtbank juist voor gepleit de ondertoezichtstelling direct te beëindigen. Volgens Jeugdzorg Utrecht voldoet Laura inmiddels aan de criteria waaraan zij volgens een vonnis van de rechtbank in Utrecht van september 2009 moet voldoen. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid zeilplan opgesteld.

De rechtbank in Middelburg vindt dat nu voldoende aannemelijk is gemaakt dat Laura via de Wereldschool onderwijs zal volgen. Op grond van het zeilplan en het rapport van een zeildeskundige blijkt dat er maatregelen zijn getroffen die de risico's voor Laura zo veel mogelijk beperken. Daarom verlengen de rechters het toezicht op Laura niet meer.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor Laura ligt nu weer bij haar ouders. Het is hun verantwoordelijkheid om Laura de zeilreis wel of niet te laten maken, aldus de rechtbank.

Ook hebben de kinderrechters de slechte verstandhouding tussen de ouders van Laura en Jeugdzorg laten meewegen. Ze wijzen op de houding van de ouders die samenwerking met Jeugdzorg of hulp van welke instantie zullen weigeren. ,,Bij een verlenging van de ondertoezichtstelling zijn feitelijk geen verdere resultaten te verwachten'', constateren ze. Een verlenging van het toezicht kan in hun ogen door de omstandigheden juist leiden tot een bedreiging van de sociaal-emotionele en identiteitsontwikkeling van het meisje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden