Toezicht VWA lijdt onder geldgebrek

(Novum) - Door geldgebrek kan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) niet alle wettelijke taken naar behoren uitvoeren. Door een verlaging van het budget wordt 'de ondergrens op het toezicht bereikt, zo niet overschreden'. Dat schreef de hoogste ambtenaar van de VWA vorig jaar in een brief, die in handen is van NRC Handelsblad. Het ministerie van Landbouw, waar de VWA onder valt, bevestigt het bestaan van de brief.

Inspecteur-generaal André Kleinmeulman noemt in de brief, een begeleidend schrijven bij het conceptjaarplan voor 2008, een aantal 'knelpunten'. Het toezicht op veetransporten, slachterijen en vleesverwerking zijn volgens Kleinmeulman 'tot een minimum' gedaald. Bij controles van diervoer wordt het wettelijk verplichte aantal monsters niet meer genomen en bedrijven worden minder geïnspecteerd dan gewenst. De inspecties van geïmporteerd diervoer blijven steken op een kwart van het verplichte aantal.

De VWA verliest volgens Kleinmeulman het vertrouwen van de Europese autoriteiten, zoals het Europese Food and Veterinary Office. Deze instantie stelt vast dat er 'kwalitatieve uitvoeringsproblemen' zijn bij onder meer de controle van veetransport, zo weet de krant te berichten. "Bij onverhoopte uitbraken van dierziekten kan dit tot problemen bij de tracering leiden", schrijft Kleinmeulman.

Hans Blom, directeur voorlichting van het ministerie van Landbouw, benadrukt dat Kleinmeulman een 'signaal' heeft willen afgeven dat er niet verder op het VWA-budget moet worden bezuinigd. Desgevraagd erkent hij eveneens dat het toezicht op bepaalde terreinen tekortschiet. Inhoudelijk wil Blom hier niet op ingaan omdat een commissie onder leiding van Rein Jan Hoekstra onderzoek doet naar het functioneren van de VWA. Dit onderzoek werd recent uitgebreid nadat een kritisch rapport van de VWA was uitgelekt en is medio volgende maand klaar.

Het ministerie van Landbouw noemt de conclusie van de NRC dat de VWA haar eigen falen erkent 'erg overdreven'. Blom wijst erop dat de tekortkomingen al langer bekend zijn. De VWA heeft volgens hem te weinig budget omdat haar tarieven niet kostendekkend zijn. De ministeries van Volksgezondheid en Landbouw moeten daarom bijpassen. Vanaf 2011 moet dit probleem zijn verholpen, omdat de tarieven dan kostendekkend moeten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden