'Toezicht nodig op afvaltak'

De afvalsector moet een toezichthouder krijgen. Zo'n instelling, vergelijkbaar met de Opta op de telecommarkt, moet er bijvoorbeeld op toezien dat de afvalbranche niet te veel gaat stunten met prijzen.

Van onze redactie economie

Als er te veel wordt gestunt, is het gevaar dat duurdere manieren van afval verwerken niet langer rendabel zijn.

Dit zegt Marchienes Geersing, topman van het energie- en afvalverwerkingsbedrijf Edon in een vraaggesprek met het blad Energie Nederland. Geersings uitspraken zijn opmerkelijk omdat Edon sinds de fusie met het Brabants-Limburgse PNEM Mega tot de grootste afvalbedrijven van Nederland hoort. Als de overname van de Vam doorgaat, is PWE (de werknaam van het fusiebedrijf van Edon en PNEM Mega) zelfs de grootste.

Volgens Geersing is de afvalsector het domein van wild-westpraktijken. Daarmee doelt hij niet, aldus een zegsman van Edon, op allerlei illegale praktijken, maar wel op het gestunt met prijzen. Vooral bij het verbranden van afval komt dat voor: als een verbrander afval nodig heeft, is hij bereid daar elke prijs voor te betalen.

Het gevaar van dat soort praktijken is dat afvalbedrijven zich alleen op het lucratieve deel van de markt storten. Geerlings meent dat dat niet goed is: het streven moet er in eerste instantie op gericht zijn afval te voorkómen. De een na beste optie is herverwerking van (gescheiden ingezameld) afval of gedeeltelijke herverwerking. Verbranding is maatschappelijk minder gewenst. Maar als dat laatste bedrijfseconomisch erg interessant is, dreigen andere manieren van het verwerken van afval in het gedrang te komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verwerking van verontreinigde grond en van vuil slib.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden