Toezicht in zorg moet op de schop

Nieuwe organisatie voor zorgwaakhond die in opspraak kwam door snoepreisjes

REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Marktmeester in de zorg NZa krijgt na een nieuw bestuur vermoedelijk ook een nieuwe organisatie.

De Nederlandse Zorgautoriteit kwam eerder dit jaar in opspraak nadat bleek dat bestuurders meegingen met reisjes van farmaceutische bedrijven. Volgens de NZa druiste dat niet in tegen de eigen declaratieregels, maar wie controleert of de burger niet te veel betaalt voor zorg - en dus ook niet te veel geld kwijt is aan die medicijnproducenten - moet zelf niet in het nieuws komen met luxe hotelkamers die worden betaald door de farmaceut. De bestuursleden zijn dit jaar opgestapt.

De NZa stelt sindsdien de regels vast voor de vergoeding van zorg, en controleert ook of ziekenhuizen en andere zorgverleners zich aan die regels houden. Het is de vraag of die dubbele petten wel handig zijn - en de zorgautoriteit ook niet gevoelig maken voor druk van bijvoorbeeld die ziekenhuizen. Die lobbyen voor extra geld en kunnen dat spel ook spelen via de politiek, bijvoorbeeld via minister Edith Schippers (volksgezondheid).

Verschillende media, zoals NRC Handelsblad, berichtten het afgelopen jaar over pogingen van Schippers om bijvoorbeeld het Oogziekenhuis in Rotterdam extra geld te geven, via de NZa. Daarnaast was er de zelfmoord van een oud-medewerker van de NZa.

Hij voelde zich niet gehoord nadat hij aan de bel trok over de site van de NZa, waar patiëntengegevens niet veilig zouden zijn. Dat deed Schippers besluiten een onafhankelijk onderzoek naar de NZa in te stellen.

Die commissie, onder voorzitterschap van staatsraad (lid van de Raad van State) Hans Borstlap, presenteert vandaag haar bevindingen. NRC en ook de NOS suggereerden gisteren op basis van 'delen van het eindrapport' dat de zorgautoriteit en Schippers er beiden flink van langskrijgen. De minister moet zich minder direct bemoeien met de marktmeester. Aan de dubbele pet zou een eind moeten komen. Naast dit onderzoek loopt ook een brede evaluatie van organen zoals de NZa, waarbij ook gekeken wordt of ze onafhankelijk en effectief kunnen werken.

Het was dit jaar niet alleen kommer en kwel voor de NZa. In februari deelde de zorgautoriteit een recordboete van 2,5 miljoen euro uit aan het Sint Antoniusziekenhuis in Utrecht, dat verkeerd had gedeclareerd - een dagvergoeding voor twee uur opname bijvoorbeeld. Achteraf moest Schippers de Kamer wel uitleggen dat dit geen akkoordje was om justitie er buiten te houden, maar dat het Openbaar Ministerie op de hoogte was.

undefined

'Klink hield belofte stil'

Toenmalig minister Klink (volksgezondheid) heeft de Kamer in 2009 ten onrechte niets verteld over een financiële belofte van 100 miljoen aan het Erasmus Medisch Centrum. Dat heeft minister Schippers laten weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden