Toevoegingen aan tabak nog altijd geheim

Beeld afp

Rokers hebben in Nederland nog altijd geen toegang tot informatie over de ingrediënten die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten en shag.

Sinds 2007 is bij wet geregeld dat de rijksoverheid informatie over toevoegingen openbaar moet maken voor het publiek. Dat had voor het eerst gebeurd moeten zijn in januari 2008.

Tot dusver is er niets gepubliceerd, hoewel de tabaksindustrie de gegevens over toevoegingen wel aanlevert. Het ministerie van volksgezondheid zegt te hopen dat de informatie dit jaar vrij komt.

"Het doel is tabaksingrediënten te publiceren op een informatieve en publieksvriendelijke manier. De burger moet er iets aan hebben en er de juiste conclusies uit kunnen trekken. Om dat op een vergelijkbare en heldere manier te doen, heeft veel meer tijd gekost dan verwacht en gehoopt", aldus een woordvoerster van minister Edith Schippers (volksgezondheid).

Vanaf morgen overleggen in Genève bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgevaardigden van zeventig landen achter gesloten deuren over internationale regels voor het toevoegen van geur- en smaakstoffen aan tabak. Ook binnen de EU wordt gesproken over een strenger ingrediëntenbeleid.

Er zijn aanwijzingen dat toevoegingen aan tabak het roken voor beginnende rokers vergemakkelijken. Menthol is zo'n additief. De toevoeging verdooft de bovenste luchtwegen waardoor de harde smaak van tabak wordt gemaskeerd.

Aan sigaretten worden onder meer drop, cacao en suiker toegevoegd. Ook het extract van de valeriaanwortel - een kalmerend middel - is een veel gebruikte tabakstoevoeging. Marktleider Philip Morris (Marlboro) heeft een lijst gepubliceerd met de namen van 209 ingrediënten die aan sigaretten voor de Nederlandse markt worden toegevoegd. Op een lijst van British American Tobacco (Lucky Strike) staan 137 additieven voor de Nederlandse markt.

Volgens de industrie zijn die stoffen bedoeld om aan sigaretten een merkgebonden smaak en geur te geven. Zij verzetten zich tegen maatregelen van overheden.

Volgens gezondheidsexperts maken veel stoffen het roken aantrekkelijker en makkelijker, vooral voor beginnende rokers, en dat zijn voornamelijk jongeren. Van veel toevoegingen is niet bekend wat het effect is als ze worden verbrand.

Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde in 2003 een rapport waarin werd gesteld dat door verbranding van de grote hoeveelheid suikers die aan tabak worden toegevoegd, aldehyden ontstaan. Aldehyden spelen een rol bij het ontstaan van kanker in de bovenste luchtwegen. Het RIVM beheert sinds 2007 de gegevens over de additieven die de industrie beschikbaar moet stellen.

Een aantal landen heeft sommige tabaksadditieven al verboden. Zo mag de tabaksindustrie in Frankrijk geen vanille meer toevoegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden