Toevallige koploper gaat tegen Spakenburg stevig onderuit: 0-4

ERMELO - DVS'33 is op de eerste serieuze hindernis in de competitie blijven hangen. Spakenburg bleek te hoog, te breed en te zwaar: 0-4. Een gelijk spel, gevolgd door drie overwinningen, hadden DVS aan de top gebracht van de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal. Te oordelen naar de verrichtingen tegen Spakenburg, moeten die positieve resultaten behaald zijn tegen de zogenaamd mindere goden van de afdeling.

AAD VAN DER GRAAF

Wat DVS zaterdag liet zien, was voornamelijk onmacht. In de spelopvatting van trainer Fred Prins staat net als vorig seizoen de snelle uitbraak centraal. De countertactiek was toen afgestemd op het renpaard Bennie Dekker. Met het vertrek van Dekker naar NEC is echter de angel eruit getrokken. Niettemin gaat DVS nog steeds uit van de simpelste opbouw die er te verzinnen is: de lange trap naar voren. Mattias Visser, Steven van den Brink en nieuwkomer Ferry Schwab (VVOG) moeten het vervolgens maar uitzoeken in de voorhoede.

Alleen gedurende het eerste kwartier na rust school er verrassing in het spel van DVS. Rushes van libero Kees van den Heuvel (ex-Huizen) zorgden in die fase voor gevaar. Doelman Roel Turkenburg behoedde Spakenburg voor de gelijkmaker bij doelpogingen van Van de Heuvel en Schwab. Alleen Visser klopte Turkenburg, maar toen bracht Diederik Troostwijk redding. Geluk had Spakenburg met de beslissing van scheidsrechter Venema die een duwtje in de rug van een kansrijke Schwab niet honoreerde met een strafschop.

De arbiter uit Assen floot over het geheel gezien niet gelukkig. Hij paste de voordeelregel toe waar die niet op zijn plaats was en andersom. Verder handelde Venema niet consequent met gele kaarten. Spakenburger Theo de Graaf werd terecht op de bon geslingerd, maar Van den Brink mocht later Eric van de Greft scheppen. Tien minuten voor tijd liet Venema het bij een vermanend woord tegen Bert van Hunenstijn. De verdediger van DVS wilde zijn frustratie afreageren met een knal tegen het muurtje van de tribune, maar joeg de bal in het niets vermoedende publiek. Het gevolg van dit kinderachtige gedrag was dat een supporter van de thuisclub zich in het ziekenhuis moest laten behandelen voor een gebroken neus. "Achteraf gezien had ik een waarschuwing moeten geven" , gaf Venema toe.

Hunenstijn en DVS kregen wel op een sportieve manier de rekening gepresenteerd voor het nare incident. Spakenburg freewheelde in de laatste zeven minuten van 0-1 door naar 0-4, alsof er geen tegenstander meer in het veld stond. "Een zwaluw maakt nog geen zomer" , temperde Spakenburg-trainer Henny Lee de vrolijkheid na de eerste overwinning van het seizoen. Lee heeft alle reden niet te hoog van de toren te blazen. Zijn ploeg, op papier ingeschat bij de toppers, zocht tegen DVS ruim een uur naar evenwicht. Het systeem met een driemansfront moet de weg voorbereiden voor de opkomende Harry Buisman, zo luidt de schone theorie.

Voor rust vielen er echter slechts drie mogelijkheden te noteren. Rechterspits Paul Lieftink boog de laatste koppend om tot een doelpunt. Na de pauze moest Spakenburg eerst zwaar leunen op zijn kopsterke verdedigers Wim van Empelen en Van de Greft, totdat de tegenpartij zijn eigen weerstand om zeep hielp. Melrik Beukers (0-2 en 0-4) was er als de kippen bij om te profiteren van de verslapping bij DVS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden