Toets basisvorming is te moeilijk voor meesten van de IVBO-leerlingen

Van onze onderwijsredactie DEN HAAG - Bijna alle vragen van toetsen voor de basisvorming zijn te moeilijk voor leerlingen in het IVBO, het individueel voorbereidend beroepsonderwijs. Bij scholieren in het 'gewone' VBO geldt dat voor de helft van de vragen.

Aan het einde van de basisvorming, de eerste jaren van het voortgezet onderwijs, krijgen alle leerlingen - ongeacht het schooltype dat ze volgen - identieke toetsen. Daarmee wordt vastgesteld wat een leerling heeft opgestoken over de 15 vakken die samen de basisvorming vormen.

Gisteren verschenen onderzoek van het Cito, het instituut voor toetsontwikkeling, bevestigt nu wat de Inspectie eerder ook al dacht: in de 'lagere' onderwijssoorten worden die toetsen te moeilijk gevonden. De Kamer kwam daarom al met het idee af te stappen van identieke toetsen voor alle schoolsoorten. Het (I)VBO zou dan eenvoudiger toetsen krijgen.

De Commissie Opgaven Basisvorming (COB) stelde eerder als norm dat tenminste de helft van de opgaven voor een (I)VBO-leerling goed te maken moet zijn. In de praktijk blijkt dat maar een op de drie dat is. Mavo-scholieren kunnen driekwart van de opgaven aan. Voor VWO'ers was geen van de toetsen te moeilijk.

Per schooltype blijken de prestaties van scholieren elkaar te overlappen. De beste 25 procent van het mavo presteert bij voorbeeld even goed als de gemiddelde VWO-scholier. De beste 10 procent van het VBO scoort met de toetsen beter dan de helft van de VWO'ers.

Waarom IVBO-scholieren de toetsen nu precies zo moeilijk vinden, is het Cito niet volledig duidelijk. Het kan er aan liggen dat de lessen op IVBO-scholen nog te weinig aansluiten op de basisvorming. Bovendien werd er na twee jaar onderwijs getoetst, terwijl de wiskunde-toets bij voorbeeld was afgestemd op het kennispeil na drie jaar. Ook speelt volgens het Cito een rol dat IVBO-scholen moeite hebben om de leerlingen zowel een beroep als basisvorming bij te brengen: de lestijd is te krap voor beide.

Netelenbos komt nog voor de zomer met een voorstel om wat aan de problemen te doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden