Toestroom vrijwilligers na komst asielzoekers

De studenten Thomas Hoekstra en Aurelia Streit serveren de maaltijd bij een etentje voor vluchtelingen in Maastricht. Streit: 'Mijn belangrijkste doel is deze mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn'. Beeld Koen Verheijden
De studenten Thomas Hoekstra en Aurelia Streit serveren de maaltijd bij een etentje voor vluchtelingen in Maastricht. Streit: 'Mijn belangrijkste doel is deze mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn'.Beeld Koen Verheijden

Een nieuw asielzoekerscentrum zorgt niet alleen voor protesten, maar ook voor een grote toestroom van vrijwilligers. Ze geven Nederlandse les, helpen in het naaiatelier of gaan paardrijden met de kinderen.

Nico de Fijter

Honderdvijftig mensen passen in het zaaltje van het Maastrichtse studentenpastoraat. Dat past dus makkelijk, dachten de organisatoren van de informatieavond. Het zou gaan over vrijwilligerswerk in het nieuwe asielzoekerscentrum in de oude gevangenis Overmaas. Een stuk of vijftig studenten werden er verwacht. Er kwamen er honderdtachtig.

Dat was begin deze maand. Inmiddels hebben meer dan tachtig van hen zich aangemeld voor vrijwilligerswerk in de nieuwe opvanglocatie. "En we denken dat er nog flink wat aanmeldingen bij zullen komen", zegt Thomas Hoekstra van het studentenpastoraat.

Het studentenpastoraat nam het initiatief voor wat inmiddels het Refugee Project Maastricht is gaan heten. Er wordt samengewerkt met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) en het Student & Society Initiative, een project dat studenten en stad met elkaar in contact moet brengen.

Grote toestroom
Er melden zich niet alleen studenten bij het nieuwe Maastrichtse azc, vertelt Trudy Beckers van het asielzoekerscentrum. "We hebben een grote toestroom van vrijwilligers. Zowel individueel als via organisaties en de gemeente."

De een wil helpen met Nederlandse les, een volgende biedt zich aan als buddy of wil helpen in de fietsenwerkplaats of het naaiatelier. De studenten van het Refugee Project zijn van plan om allerlei activiteiten buiten het azc te organiseren: filmavonden, diners, debatten.

Het Refugee Project Maastricht is geen zeldzaamheid. De vestiging van nieuwe asielzoekerscentra leidt niet alleen tot protesten, maar zet ook grote groepen mensen aan tot vrijwilligerswerk. Sinds de instroom van asielzoekers begon te stijgen, steeg ook het aantal vrijwilligers dat zich voor asielzoekers inzet.

"Zodra in de media berichten komen over protesterende dorpsgemeenschappen die niet willen dat er een nieuw asielzoekerscentrum komt, beginnen bij ons de aanmeldingen van vrijwilligers binnen te komen", vertelt een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland (VWN).

Wegwijs in de samenleving
Via VWN werken duizenden mensen in asielzoekerscentra. En die groep groeit, het afgelopen jaar met zo'n tien procent. Die VWN-vrijwilligers begeleiden asielzoekers tijdens de asielprocedure, zetten zich in als taalcoach en helpen vluchtelingen om wegwijs te worden in de samenleving."

Het Coa werkt zelf ook met vrijwilligers. "Die geven Nederlandse les of bieden weerbaarheidstrainingen voor vrouwen bijvoorbeeld", zegt een woordvoerder van het Coa.

Tussen eind 2013 en begin 2015 steeg het aantal Coa-vrijwilligers met een kleine vijftig procent. "Bij elk centrum melden zich ook mensen die het leuk vinden om een dagje te helpen met kinderactiviteiten. Dan hebben ze een stel paarden waar kinderen uit het azc op mogen rijden." Ook kerkleden doen veel vrijwilligerswerk voor asielzoekers.

Het aantal asielzoekers dat naar ­Nederland kwam, is vorig jaar flink gestegen. Bijna 24.000 asielzoekers dienden een eerste asielverzoek in. In 2013 waren dat er ruim 14.000. Door de stijging moest er een flink aantal nieuwe opvangcentra bij komen. In de afgelopen maanden is de instroom flink gedaald, maar de verwachting is dat later dit jaar de stijging weer inzet. Het Coa zoekt daarom nog steeds nieuwe locaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden