Toestemming orgaandonatie blijft nodig

Ruim 6000 protestantse en katholieke kerken krijgen deze week een informatiepakket over orgaandonatie toegestuurd. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie stuurt dit in de hoop dat leden van de kerken aangeven of ze wel of geen organen willen doneren. ANP Photo

Mensen moeten toestemming blijven geven voor orgaandonatie. De Tweede Kamer verwierp dinsdag een voorstel dat iedereen die geen bezwaar aantekent orgaandonor is.

In eerdere debatten was al duidelijk geworden dat er in de Kamer geen meerderheid bestond voor het zogeheten Automatisch Donorregistratiesysteem (ADR). In een hoofdelijke stemming verwierp de Kamer dinsdag een voorstel van de SP. Dit kreeg slechts steun van 35 Kamerleden.

Alleen SP, GroenLinks en D66 pleitten in eerdere debatten voor een systeem waarbij iedereen donor is die geen bezwaar maakt. Dat zou veel meer donoren opleveren dan het het huidige systeem. Er bestaat al jaren een groot tekort aan donororganen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) vindt dat altijd toestemming nodig is voor orgaandonaties, is het niet van de donor zelf, dan wel van zijn nabestaanden. Nabestaanden wil de minister een nadrukkelijker rol geven. Het registratieformulier voor orgaandonatie krijgt dan de extra optie: ja, ik wil orgaandonor zijn, mits mijn nabestaanden instemmen.

Maar ook hiervoor is in de Kamer geen meerderheid te vinden. De minister laat nu uitzoeken hoeveel extra donororganen zijn voorstel zal opleveren. Ook laat hij kijken naar het idee van CDA en PvdA om weer een donorkaart in te voeren. Daarop kan iedereen zijn keuze voor donatie aangeven. De partijen denken dat dit meer donororganen kan opleveren dan een centraal registratiesysteem.

Klink heeft ook beloofd een voorstel van de PvdA te laten onderzoek om het vastleggen van een keuze te verplichten. De minister ziet daar weinig in omdat er geen sancties aan verbonden zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden