'Toestand VOC-archief is stabiel'

Meeste schade bestond al bij overdracht materiaal aan depots Jakarta

De staat van het VOC-archief uit de zeventiende en achttiende eeuw dat in Indonesië ligt opgeslagen, is over het algemeen 'stabiel' te noemen. Dat zegt Martin Berendse, Rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief.

Gisteren maakte historicus Hendrik Niemeijer van de Nederlandse Corts Foundation in deze krant melding van de slechte toestand van het archief. Door de ongunstige omstandigheden in de depots in de Indonesische hoofdstad Jakarta zouden vele kilometers aan origineel materiaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie liggen weg te rotten.

"We zijn goed op de hoogte van de toestand van de archieven in Indonesië", vertelt Berendse, "en hebben de afgelopen dertig jaar intensief samengewerkt met onze collega's van het nationaal archief in Indonesië." Veel van de schade liepen de betreffende archiefstukken volgens hem al op voordat het materiaal aan het archief in Jakarta werd overgedragen.

Doordat de stukken vervolgens zijn 'herverpakt', gaat hun staat volgens Berendse - die zelf drie jaar geleden het archief bezocht - niet langer achteruit. Om de gesteldheid van het materiaal te verbeteren, zal echter nog wel veel werk moeten worden verzet.

Dat particuliere initiatieven zoals die van de Corts Foundation daarvoor niet genoeg zijn, beaamt Berendse: "Ik ben het met de stichting eens dat de werkzaamheden niet alleen door particulieren gedragen kunnen worden, dan ben je nog tweehonderd jaar bezig." Wat hem betreft maken beide regeringen op termijn afspraken over een groot project om het materiaal te restaureren.

Bij de onafhankelijkheid van Indonesië werd afgesproken dat het vele archiefmateriaal formeel in handen is van de voormalige kolonie. Tegelijkertijd is er wel duidelijk gemaakt dat het, in emotionele zin, om gemeenschappelijk cultureel erfgoed gaat. En dus wordt er samengewerkt om de toestand van de archieven stap voor stap te stabiliseren en uiteindelijk te verbeteren.

Wat Berendse betreft, heeft het VOC-archief daarbij geen prioriteit. "We hebben nu weer besprekingen met onze Indonesische collega's over het volgende driejarenproject", vertelt hij. "We maken samen een lijst van prioriteiten en heel eerlijk gezegd staat het VOC-archief daar niet op. In tegenstelling tot dat materiaal, is het archief uit de negentiende en twintigste eeuw bijvoorbeeld nog niet herverpakt. Als het aan ons ligt, gaan we eerst daarmee aan de slag."

Hij benadrukt dat de werkzaamheden er vooral op gericht zijn om verder verval te voorkomen. In de toekomst zal er volgens hem zeker iets moeten gebeuren om de staat van de stukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie te verbeteren. "Maar je kan nu eenmaal niet alles tegelijk doen", stelt Berendse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden